Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det världsunika "lärarundantaget" - vad innebär det för mig?

Två forskare i labbmiljö

Tre frågor med LU Innovations affärsjurist Fredrik Engfeldt.

Lärarundantaget innebär en unik möjlighet för forskare vid svenska lärosäten att kommersialisera sin forskning och skapa samhällsnytta. Men få känner till hur undantaget egentligen fungerar och vilka viktiga gränsdragningar som finns.

LU Innovations affärsjurist Fredrik Engfeldt arbetar dagligen med att lösa frågeställningar kring lärarundantaget. I ett lunchseminarie den 21:a maj kommer han att prata om vem och vad som omfattas av lärarundantaget, problem som kan uppkomma samt vilka ändringar som finns på horisonten.

Här kommer tre snabba frågor till Fredrik om lärarundantaget. 

Vad är lärarundantaget?

Lärarundantaget kan förklaras på ett rätt juridiskt och komplext sätt, men för att göra det enklare kan vi titta på vad det innebär vid Lunds universitet. Kort sagt har forskare generellt sett rätt att kommersialisera sina forskningsresultat. Detta är unikt för Sverige, då lagstiftningen ser annorlunda ut i andra länder. På svenska lärosäten ligger ansvaret för att göra nytta av forskningen på forskarna själva. Detta är en fantastisk möjlighet, men också ett stort ansvar, och vi på LU Innovation finns här för att hjälpa till. 

Vem omfattas och vad?

Alla som forskar omfattas av lärarundantaget. Det handlar inte om vilken anställningskategori du tillhör, utan om vad du gör. Det som omfattas är främst patenterbara uppfinningar, men även sådant som skyddas av upphovsrätt. Däremot omfattas inte fysiskt material (till exempel om du har tagit fram ett protein), information eller data. 

Vilka är de vanligaste frågorna om lärarundantaget? 

Några av de vanligaste frågorna vi får om lärarundantaget är: 

  • Omfattas min forskning av lärarundantaget?
  • Vad måste jag tänka på inför forskningssamarbeten? 
  • Lärarundantaget har kritiserats och problematiserats, så en viktig fråga vi ofta får är: Kommer lärarundantaget att finnas kvar i framtiden?

Intresserad av att lära dig mer?  Varmt välkommen till ’trappan’ i foajén på Forum Medicum den 21:a maj, för att lyssna och ställa frågor!

Address och tid: Forum Medicum, Sölvegatan 19,  12:30-13:00. Ingen föranmälan krävs.

Kalenderinbjudan: https://www.innovation.lu.se/evenemang/det-varldsunika-lararundantaget-…