ApoGlyx ett steg närmre sepsisbehandling

Apoglyx logotyp och bild från lab

Portföljbolaget ApoGlyx visar i en ny preklinisk studie mycket lovande resultat för deras behandling av sepsis. Sepsis, som förr kallades blodförgiftning, är ett allvarligt tillstånd som drabbar upp mot 50 miljoner människor årligen och orsakar ofta allvarliga organskador och dödsfall.

ApoGlyx är grundat på tio års forskning från Lunds universitet och Aarhus universitet i Danmark. Företaget är inriktad på aquaporinkanalproteiner, som har upptäckts spela en betydande roll för cellsignalering i immunsystemet.

I den senaste studien, utförd vid William Harvey Research Institute i London, visade sig ApoGlyx behandling kunna häva den lavinartade överreaktionen av immunförsvaret som sepsis innebär, och därmed effektivt kunna förhindra skador på organen.

– Vår behandling visar sig kunna förbättra hjärtfunktionen och minska skador på vitala organ, även när den ges upp till tre timmar efter att sepsis börjat. Vi har aldrig provat en så sen administrering av ett läkemedel så konstaterandet att det fortfarande är effektivt i detta sena skede är imponerande, säger professor Christoph Thiemermann, som är specialist inom sepsis och som ledde studien.

– Sepsis är ett komplext syndrom som är svårt att behandla. Vi utvecklar ett terapeutiskt läkemedel som kan ge läkarna den tid som behövs för att kontrollera infektionen, säger Michael Rützler, VD och grundare av Apoglyx.

ApoGlyx planerar nu att ta in nytt kapital för att gå vidare med resultatet till kliniska tester.

 

Läs mer på ApoGlyx webbplats