Elonroad bygger elväg i Lund

En vägsträcka som kan ladda elfordon under färd ska byggas och testas i Lund. Bakom initiativet står Elväg Syd, ett konsortium bestående av aktörer från näringsliv, universitet och offentlig sektor. Bland aktörerna finns både LTH och LU Holdings portföljbolag Elonroad som har utvecklat den tekniska lösningen.

Grafik över elväg i Lund
Grafik: Peter Nyrell

Konsortiet Elväg Syd blir en av två aktörer i Sverige som får i uppdrag att bygga en demonstrationsanläggning för elvägar i verklighetsnära miljö. Trafikverket är beställare och huvudfinansiär och Innovation Skåne, Region Skånes innovationsbolag, är projektledare.

Det är en kilometer av Getingevägen, inte långt från stadskärnan i Lund, som kommer att bli elväg. Elvägen byggs i bussfilen och innebär att elfordon kan ladda batterierna både när de kör och står stilla. Om ett år, under första kvartalet 2020, förväntas bygget starta och hela projektet kommer att pågå under tre års tid.

– Vi har utvecklat tekniken sedan 2012 och nu ser vi fram emot att se en stadsbuss köra och ladda från elvägen på en gata i Lund, säger Dan Zethraeus, grundare av Elonroad.

Läs artikel i Sydsvenskan

Läs Region Skånes pressmeddelande här