Bioextrax presenterar sätt att omvandla fågelfjädrar till föda

Forskare verksamma i LU Holding-bolaget Bioextrax har presenterat en teknik som gör det möjligt att förvandla fjädrar till proteinrik föda.

Varje år slängs miljontals fågelfjädrar från slakterier, men nu har ett team forskare vid Lunds tekniska högskola funnit ett sätt att ta tillvara proteinet i fjädrarna. Aminosyrorna som bildas när man bryter ned proteinet kan användas för att tillverka djurfoder och i framtiden eventuellt även livsmedel.

Nyheten har fått stor uppmärksamhet i media. Läs exempelvis SVT:s artikel här. För att se ett videoinslag om det nya fyndet, klicka på länken och scrolla fram till 1.07min.

Bioextrax AB
Bioextrax AB är ett bioteknikbolag, som utvecklar en teknik för att på ett kostnadseffektivt sätt producera miljövänliga bioplaster. Bioextrax har tagit fram en ny patenterad, kostnadseffektiv metod för att utvinna förnybar bioplast, så kallad PHA, ur PHA-bakterieceller, bioolja ur jäst samt proteiner och aminosyror ur proteinrika restprodukter. Tekniken baseras på forskning från avdelningen för Bioteknik vid Lunds universitet.

Läs mer på Bioextrax webbplats

2017-12-07
Få personlig rådgivning! ”Projekt för bättre hälsa 2017-2018” - En samutlysning av Swelife och MedTech4Health
2017-12-01