Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fyra bolag med rötter i Lunds universitet bland landets främsta tech-startups

""

Alixlabs, Lundoch Diagnostics, Nordamps och Corsmed är alla bolag sprungna ur mångårig forskning vid Lunds universitet. De finns också alla med när NyTeknik listar Sveriges främsta unga teknikbolag med potential att förändra sina branscher.

De unga startups som finns med på 33-listan är från flera branscher men har alla en stark egen teknisk innovation som kan förändra sina branscher och nå internationell framgång.

Alixlabs, Lundoch Diagnostics, Nordamps och Corsmed har alla utvecklat sina koncept och byggt bolagen med hjälp av universitetets innovationsverksamhet och alla fyra finns i universitetets investeringsbolag LU Holdings bolagsportfölj.

Alixlabs utvecklar teknik för att klyva transistorer, vilket kan ge billigare halvledare. Halvledare finns i så gott som i all modern elektronik och Alixlabs teknik kan väsentligt förenkla produktionen av ny avancerad elektronik. De grundades 2019 av forskarna Jonas Sundqvist och Dmitry Suyatin.

Lundoch Diagnostics har utvecklat en mätmetod för att spåra tidiga tecken på typ 2-diabetes, flera år innan sjukdomen bryter ut. Bolaget ser stora möjligheter att bana väg för förebyggande av typ-2 diabetes, en sjukdom som nästan 10% av jordens vuxna befolkning är drabbad av. Lundoch Diagnostics grundades 2021 av Yang de Marinis.

Nordamps utvecklar ultrasnabba transistorer för till exempel högfrekvent radiokommunikation för mobilnätet, satelliter och radar. De har inlett ett samarbete med Ericsson, Cadence och Lunds universitet för att demonstrera att tekniken fungerar. Bolaget grundades 2016 av Lars-Erik Wernersson med forskargrupp.

Corsmed har utvecklat en simuleringsplattform för mr-kameror, och till tekniken erbjuder Corsmed ett antal olika produkter för marknaden. Corsmed kallas guldbolag, vilket innebär att de gör sitt tredje år på listan. Bolaget  startade 2016 av forskarna Anthony H. Aletras och Christos G. Xanthis.

 

Läs mer om 33-listan på NY Tekniks webbplats