Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Portföljbolag hoppas förutspå typ 2-diabetes flera år före diagnos

Yang de Marinis. Photo.
Yang de Marinis, founder and CEO of Lundoch Diagnostics. Photo Johan Bävman.

LU Holdings portföljbolag Lundoch Diagnostics utvecklar ett diagnosverktyg som kan avläsa biomarkörer med hjälp av AI-algoritmer i ett enkelt blodprov, och resultera i en risk score som kan användas för att bedöma en patients framtida risk att utveckla typ 2-diabetes.

Forskningsresultaten bakom nybildade Lundoch Diagnostics kommer från en stor studie ledd från Lunds universitet, som visade att högre nivåer av proteinet follistatin i blodcirkulationen är förknippade med om en person kommer att utveckla typ 2-diabetes eller inte, oberoende av andra kända riskfaktorer såsom ålder, BMI, kost eller fysisk aktivitet. Studien är publicerad i Nature Communications.

Nu vill Yang de Marinis, som lett studien och som är grundare och vd till Lundoch Diagnostics, omsätta resultaten i klinisk användning. Bolaget utvecklar ett AI-baserat diagnosverktyg och har ansökt om patent.

– Lundoch Diagnostics är ett väldigt spännande bolag som adresserar en ökande global epidemi och forskarna bakom har gjort mycket viktiga upptäckter. Vi är mycket glada över att investera i det här bolaget och hjälpa till att få fram ett diagnosverktyg på marknaden, säger Eddie Thordarson, portföljansvarig på LU Holding.

Till Lundoch Diagnostics styrelse har veteranen Greg Batcheller rekryterats som ordförande, med lång erfarenhet av att leda kommersialiseringen i tidiga life science-bolag. 

 

Läs artikel på lu.se

 

Lundoch Diagnostics webbplats