Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dags att söka: Sustainable Idea Exploration

Stefan Schuller

Stefan Schüllers projektfinansiering på 150 000 SEK lockade lokala bagare och bryggare att testa ett klimatvänligt alternativ till vete. Utlysningen Sustainable Idea Exploration är öppen för nya ansökningar fram till den 24:e november.

Vad händer efter att ett spannmål lämnar gården? LUCSUS-doktoranden Stefan Schüller fick 150 000 SEK genom Sustainable Idea Exploration för att fylla en kritisk kunskapslucka i forskningen om fleråriga sädesslag. Det större ERC-projekt han deltar i har hittills främst undersökt miljöfördelarna med fleråriga spannmål som Kernza® på gårdssidan. Schüllers projektfinansiering har fokuserat på konsumentsidan. I nära samarbete med lokala bagare och bryggare har han utforskat potentialen hos nya livsmedelsprodukter gjorda av Kernza. Kernza-produkter finns ännu inte på EU-marknaden, men har funnits till salu i USA i över tio år.

Fleråriga spannmål innebär en grundläggande förändring inom jordbruket. Ettåriga grödor som vete, majs och soja måste sås om varje år. Det tär på jordhälsan, resulterar i näringsläckage och orsakar betydande utsläpp av växthusgaser. Kernza planteras en gång men kan skördas under flera år i rad. Dess djupa rötter har potential att lagra koldioxid, minska markerosion och förbättra jordhälsan, samtidigt som grödan kräver mindre gödning och inte innebär någon plöjning.

Men dessa fördelar garanterar inte framgång. För Schüller har den flexibla finansieringen visat sig vara transformativ för att överbrygga klyftan mellan gård och gaffel. "Som doktorand är det en möjlighet att utveckla något på egen hand utanför mina handledares större projekt," konstaterar han. Finansieringen möjliggjorde ett genuint transdisciplinärt arbete, ett samarbetsinriktat tillvägagångssätt för lösa problem och hantera komplexa utmaningar. Utmaningar som att kompensera livsmedelsinnovatörer för att experimentera med Kernza-bröd och -öl, att samla in feedback från konsumenter i experiment, och till och med finansiera en bagares konferensbiljett för att prata om erfarenheterna av att arbeta med ett nytt spannmål. "Det var jättebra att ha flexibel finansiering där jag självständigt kunde besluta om hur jag skulle spendera," säger Schüller.

De tidiga resultaten är lovande. Bröd gjort av Kernza har en utmärkt, rågliknande smak och Schüller tycker att ölet "blev riktigt bra". Sådana praktiska insikter kan visa sig vara avgörande för att avgöra om fleråriga sädesslag kan gå från ett löfte till allmän acceptans bland konsumenter.

Sustainable Idea Exploration nu öppen för ansökningar

Idéer från Lunds universitet kan vara viktiga pusselbitar i övergången till ett hållbart samhälle, kanske har du också en idé om hur din forskning kan skapa ytterligare nytta.

Utlysningen ’Sustainable Idea Exploration’ är en möjlighet för forskare vid Lunds universitet att utforska den innovativa potentialen i sin forskning och finansiera aktiviteter utanför ramen för befintliga forskningsprojekt. Syftet är att stödja utvecklingen av tidiga innovativa idéer från forskningsprojekt som kan bidra till hållbar utveckling.  Beviljade projekt får finansiering upp till 150 000 SEK. Sustainable Idea Exploration är öppen för ansökningar fram till den 24:e november. Den finansieras via medel från Hållbarhetsfonden, som drivs i ett samarbete mellan LU Innovation, Hållbarhetsforum och LU Byggnad. 

För att ansöka, behöver du fylla i ansökningsformuläret och skicka in det senast den 24 november. 

Infomöten med Q&A hålls via Zoom vid följande tillfällen: 
•    20 oktober. kl 12–12:45
•    12 november. kl 12–12:45

För att delta i informationsmötet mejla: sustainabilityfund [at] innovation [dot] lu [dot] se för att få en inbjudan.
Läs mer om Sustainable Idea Exploration.