Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Banbrytande testmetod för IVF-behandling visar 38% ökning av födda barn  

Yvonne Lundberg Giwercman

Ett patientnära test som utvecklats av forskare vid Lunds universitet kan komma att förändra fertilitetsbehandlingsprotokoll globalt. Innovationen, som stöds av en klinisk studie publicerad i Frontiers in Medicine Endocrinology, möjliggör snabb identifiering av optimala hormonbehandlingar för IVF-patienter, vilket avsevärt ökar antalet gravideter och födda barn, samtidigt som biverkningarna minimeras.  

Under ledning av professor Yvonne Lundberg Giwercman har en forskargrupp i Lund utvecklat ett enkelt oralt svabbprov som ger resultat inom en timme, vilket eliminerar behovet av kostsam och tidskrävande genetisk kartläggning. Detta snabba diagnostiska verktyg avgör vilken hormonbehandling som bäst matchar en patients genetiska profil, vilket möjliggör individanpassad IVF-behandling.  

Den kliniska effekten är betydande, vilket visats i en randomiserad studie. ”Vi ser en relativ ökning av antalet graviditeter och 38% fler barn födda bland kvinnor som fick hormonbehandling som matchade deras genetiska profil, jämfört med dem som inte fick behandlingen. Omräknat innebär det att för 1 000 kvinnor som genomgår IVF-behandling, så föds motsvarande två fler skolklasser: 50 fler bebisar. Dessutom minskade biverkningarna avsevärt,” säger Yvonne Lundberg Giwercman.  

”Forskningen bakom detta test är resultatet av många års målmedvetet arbete och studier av hormonell påverkan på fertilitet. Vi är övertygade om att detta kommer att förändra hur provrörsbefruktningar genomförs och ge hopp till miljontals par som kämpar med ofrivillig barnlöshet”, säger professor Yvonne Lundberg Giwercman. 

För att kommersialisera denna innovation har professor Yvonne Lundberg Giwercman fått stöd från Lunds universitets innovationskontor, LU Innovation, och etablerat bolaget Dx4Life i samarbete med LU Ventures, Lunds universitets holdingbolag.     

Bolaget Dx4Life stängde sin första investeringsrunda i november 2024. Nästa steg är CE-certifiering som förväntas ske i slutet av 2025 och produktlansering i början av 2026.   Samarbetet med LU Ventures innebär att professor Yvonne Lundberg Giwercman nu får stöd och resurser för att ta steget från laboratoriet till marknaden.  

”Vi är stolta över att kunna stötta denna innovation och ser fram emot att följa testets positiva effekter på fertilitetsbehandling globalt”, kommenterar Eddie Thordarson, portföljförvaltare på LU Ventures.   

Lars Svensson, innovationsutvecklare på LU Innovation, säger: ”Det har varit otroligt spännande att få samarbeta med Yvonne för att föra ut hennes forskning i världen. Det är en fantastisk idé som stöds av solid forskning och som har potential att göra en enorm skillnad för familjer världen över.”   

Eftersom cirka en av sex vuxna i fertil ålder påverkad av infertilitet enligt WHO:s statistik, innebär denna innovation ett betydande framsteg inom reproduktionsmedicin som kan hjälpa miljontals par att förverkliga sin dröm om föräldraskap.  

Läs mer på DX4Life:s hemsida.