Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sinntaxis får option på Astrazeneca-molekyl

Portföljbolaget Sinntaxis har tecknat ett optionsavtal om en exklusiv licens för utveckling av en potentiellt banbrytande behandling som kan hjälpa strokedrabbade patienter att återhämta förlorad hjärnfunktion.

I dag finns det inget läkemedel som hjälper strokepatienter att återhämta förlorade funktioner. De är hänvisade till rehabiliteringsterapi – framför allt i form av sjukgymnastik och logopedisk terapi – för att om möjligt återfå delar av sin förmåga i rörelse och tal.

Läkemedelskandidaten AZD2066, som är utvecklad av AstraZeneca, har tidigare studerats i klinisk fas 2 i patienter med neuropatisk smärta. Tidsåtgången för att utveckla ett läkemedel baserat på nya forskningsrön uppgår normalt till mer än tio år. Eftersom Sinntaxis nu får kontroll över en molekyl som redan uppvisat tillfredsställande kliniska farmakokinetiska egenskaper och säkerhetsprofil i fas 1- och fas 2-studier, kan utvecklingstiden för indikationen stroke förkortas väsentligt.

Läs hela artikeln hos Life Science Sweden