Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nanovetenskap

C2Amps

C2Amps utvecklar nya typer av nanotransistorer, som har stora fördelar i både kostnad och prestanda och som möter det ökande behovet av högpresterande komponenter och kretsar i kommunikationssystem och radar. Bolaget är bildat vid Lunds Universitet baserat på två PCT ansökningar, stark knowhow inom forskningsfronten samt etablerade kontakter mot internationell industri. 
 

GLO

Idag står belysningen för bortåt 25 procent av all elkonsumtion. Genom att styra hur nanotrådar växer på kieselskivor kan nanoteknikföretaget Glo skapa lysdioder som är tio gånger mer energieffektiva än glödlampor – något som skulle minska den totala elförbrukningen med bortemot 20 procent.

Läs mer på GLOs webbplats 

 

QuMat Technologies

Nanoforskarna i Lund, med Lars Samuelson i spetsen, blev först i världen med att skapa komponenter i nanodimension för elektronik och fotonik. Tekniken gör det möjligt att ta fram strängar av halvledarmaterial med en bredd som motsvarar storleken hos en elektron.

Läs mer på QuMat Technologies webbplats

 

QuNano

Nanoteknikbolaget QuNano nominerades i starten 2007 till utmärkelsen "GoingGreen Top 100 Competition" i Kalifornien och har, tillsammans med avknoppningarna Glo och Sol Voltaics, lyckats samla in 385 miljoner i riskkapital. Bolaget avknoppades 2005 från universitetets Nanometerkonsortium och sitter idag på en kärna av patent från forskning om nanotrådar.

Läs mer på QuNanos webbplats

 

Sol Voltaics

Med hjälp av nanoteknik tillverkar forskningsbolaget Sol Voltaics solceller som på sikt kan bli reella utmanare till fossila bränslen. I augusti 2010 utvecklade företaget en helt ny metod där enklare trådar byggs i gasmiljö, så kallad aerotaxy. Bakom bolaget står, precis som i fallet med Glo och Qunano, professor Lars Samuelson och hans forskningsgrupp.

Läs mer på Sol Voltaics webbplats

 

 

LU Innovation
Besöksadress: Sölvegatan 16
Postadress: Box 117, 221 00 Lund

info [at] innovation [dot] lu [dot] se