Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Livsmedel

 

 

Veg of Lund

Forskningsföretagets Veg of Lunds första produkt är en helt vegetabilisk smoothie, rik på omega 3 och som inte behöver hållas kyld.  

Eva Tornberg, professor i livsmedelsteknik vid Lunds universitet upptäckte att ett protein från potatis kan fungera utmärkt som emulgeringsmedel och dessutom utan bismaker. Potatis sågs dessutom som en underutnyttjad proteinkälla och tillgången i närområdet är god. Grunden i den nya smoothien är en vegetabilisk olja som till skillnad från mjölk och havreolja innehåller omega 3, fettsyror med väldokumenterade hälsoeffekter.

 

Viscosens

Livsmedelsforskarna Christina Sköldebrand, Malin Sjöö och Elin Östman såg att personer som undviker kolhydratrika livsmedel går miste om viktiga fibrer och vitaminer. Forskarna fick då idén att ta fram nyttiga bröd som sänker blodsockret och utvecklade en mätmetod som förutspår hur de nya bröden påverkar konsumenternas blodsocker. Det blev grunden till bolaget Viscosens, som ska hjälpa bagerier att utveckla goda bröd som både är nyttiga och håller bodsockret i schack.

Läs mer på Viscosens webbplats