Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tania njuter av resan

En kamp mot sig själv, så beskriver Tania Ramos Moreno det värsta med att utveckla forskningsresultat och starta ett företag. Men hon segrade över sig själv och känner nu entusiasm och en stark vilja att göra skillnad.

 

– Kommer det att lösa sig? Kan jag hantera det? Vågar jag göra det? Jag brottades med mig själv och mina tvivel. Men jag bestämde mig för att göra mitt bästa. Och jag är väldigt glad att jag gjorde det, säger Tania Ramos Moreno.

Hon är doktor i neurovetenskap och ursprungligen från Spanien. Tania kom hit på en postdoc-tjänst och för att lära sig mer om cellterapier och genterapier för behandling av sjukdomar.

–Är du intresserad av avancerad cellterapi är det här rätt ställe. Och så blev jag kär i Lund och stannade helt enkelt här.

Något på spåren

Nyligen startade hon sitt företag, Strominnate Therapeutics, som utvecklar effektiva behandlingar för tillstånd i centrala nervsystemet. Fokus är glioblastom, den dödligaste hjärntumören bland vuxna idag.

Att ta innovationsvägen var lättare än hon förväntade sig. Hon visste inte mycket om vad hon kunde förvänta sig men hon förstod att hennes forskningsresultat kunde leda till något annat. Tania säger att hennes team – med personer från LU Innovation och LU Holding – har varit avgörande, och alltid stöttat och väglett henne när det behövts.

– Att inse att andra också tror på din idé, det är fantastiskt, säger hon.

Kom på vad som saknades

Att immuncellerna spelar en viktig roll för sjukdomar i centrala nervsystemet visste hon. Men hon hittade en viktig pusselbit – en ny immuncellstyp som kan användas för att behandla sjukdomar. Idag arbetar hon på heltid för Strominnate Therapeutics.

– Men jag har fortfarande ett ben i akademin eftersom labbet är i byggnaden, så jag kan fortfarande interagera med mina tidigare kollegor och det är verkligen jättebra. Det är som det bästa av två världar!

I framtiden hoppas hon att företagets nya terapiformer kan komplettera behandling av både åldersrelaterade och psykiatriska sjukdomar.

– Det är en stark övertygelse i vårt företag att vi vill utveckla något av värde för samhället. Vi drivs inte av att vara lönsamma, vi vill göra skillnad.

Hennes bror den drivande kraften

Hon blev forskare på grund av sin bror, som föddes med en sällsynt sjukdom. Tanias familj fick kämpa med osäkerheten att inte veta tillräckligt och maktlösheten i att inte kunna hjälpa. Det var tufft att hantera ångest och depression, och även omgivningens reaktioner. I Tania föddes en vilja att förstå och behandla.

Tania säger att hon ser två spår för forskare som vill starta ett företag. Antingen använder du dina kunskaper och förmågor för att hjälpa andra företag eller andra människor, som en service eller en tjänst. Eller så vill du utveckla något nytt, förnya och påverka samhället.

– På grund av min bror har jag alltid detta i åtanke. Jag kan göra skillnad och påverka.

Strominnate Therapeutics arbetar för fullt med att etablera sig och utveckla ett standardiserat sätt att producera sin cellbaserade behandling. Nästa steg är att testa det. Efter det kommer de att behöva locka investerare och partners för att gå mot kliniska prövningar. Det är en ganska lång resa innan de når mål, men Tania är lugn:

– Det gäller att njuta av åkturen. Det är inte så svårt egentligen. Ingen berättar exakt vad som ska hända men du får hjälp att ta dig framåt, steg för steg.

Om Strominnate Therapeutics

Strominnate Therapeutics utvecklar en ny produkt för behandling av Glioblastoma multiforme, den dödligaste hjärntumören bland vuxna. Deras produkt bygger på en nyligen upptäckt mänsklig immuncell som kan förhindra att cancercellerna delar sig samt påverka miljön runt cancertumören, och på så sätt göra den betydligt mer känslig för nya behandlingsformer som immunterapi. Prekliniska modeller visar att det kan fördubbla den förväntade livslängden.

Strominnate Therapeutics webbplats

Att inse att andra också tror på din idé, det är fantastiskt!
Tania Ramos Moreno, grundare Strominnate Therapeutics