Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lennart Larsson | cTrap

"Man får räkna med extra arbetstid och ett givande och tagande. Det blir till exempel mycket eget jobb med patentet, men det är värt att fortsätta. Jag tyckte också det var roligt att få komma ut och göra något annat, jag har ju varit här på universitetet i många år."

Lennart Larsson, forskare i Medicinsk mikrobiologi, har länge forskat kring inomhusmiljöer och olika problem med förorenad luft och fuktskador. Med adsorptionsduken cTrap är det dock första gången som han tar en idé vidare och både tar fram en faktisk produkt samt bildar bolag.

– Jag sysslar ju inte med kommersialisering eller med att tillverka saker. Jag jobbar med att analysera saker. Men jag tänkte att det här kunde nog bli någonting, idén var enkel men så listigt uppbyggd!
 

cTrap är en funktionell duk
cTrap stoppar och binder de farliga emissionerna direkt vid källan.

 

Funktionell duk för hälsosam inomhusmiljö

Lennart gjorde lite efterforskningar kring sin idé om en ytemissionsfångare, men fann ingenting som kunde störa. När LU Innovation sedan kontaktades och en ordentlig nyhetsgranskning genomfördes, så bekräftades det unika i idén. 

Med hjälp och stöd från patentrådgivare skrevs då den svenska patentansökan och Lennart fick hjälp med verifiering av marknaden.

Hjälp med produktutveckling och tester

LU Innovation kan stå till hjälp med mycket mer än de rena affärsutvecklingstjänsterna inom nyhetsgranskning och verifiering, patentrådgivning och finansieringsstöd. Här finns också en gedigen industrikunskap och ett brett kontaktnät som forskare kan ta del av.

- I det här fallet var det inte bara fråga om affärsutveckling. På LU Innovation finns mycket kompetens inom olika branscher. Det var deras sakkunnighet inom teknologin och kontakter i industrin som gjorde att vi kunde utveckla produkten. Att hitta den kompetensen på annat håll hade jag aldrig haft tid med.

Lennart fick kontakt med en producent inom tillverkningsindustrin, och ett laminat för det som kom att bli den slutgiltiga produkten - duken - kunde tas fram. Innan bolaget slutligen bildades gjordes också en testinstallation på en problemskola under ett år. Testerna utvecklades och finansierades med stöd som förmedlades via LU Innovation.

Inga kostnader innan bolagsbildning

Mycket av baskostnaderna för projektet kunde täckas redan under utvecklingstiden. 

– Tillsammans med LU Innovation kunde vi få in medel som gjorde att vi inte hade några egna kostnader. Vi fick pengar till patentansökan, produktutveckling och till strategisk planering för hur vi skulle nå ut på marknaden. Vi hade egentligen inga kostnader kvar när vi väl blommade ut som bolag vilket var jätteskönt. 

För Lennart var samarbetet och det ekonomiska stödet avgörande. Utan det hade han fått försöka sälja idén vidare, och det är inte lätt att sälja en idé som inte är utprovad.

– Idén hade jag ju fått i alla fall, men jag hade inte orkat driva den vidare själv, det hade inte gått ekonomiskt. Och för att kunna få de här olika pengarna så krävdes att man hade en stark partner med sig på affärsutvecklingssidan.

Trainee blev vd i bolaget

Allteftersom projektet utvecklades så engagerade sig Johan Mattsson, dåvarande trainee på LU Innovation, mer och mer.

– Som trainee har man fördelen att kunna gå in och jobba mycket operativt i projekten. Jag skapade marknadsmaterial, kontaktade kunder och testade produkten mot marknaden. 

cTrap AB bildades 2013, och när det var dags att hitta en vd kändes det naturligt att anställa Johan.

– Det är en trygghet, det är ju ändå någon man ska jobba med i ett antal år framöver, menar Lennart. 

Johans lön det första året säkrades av ett finansieringsstöd som syftar till att nystartade företag ska få en skjuts framåt och hjälp att bli självbärande. 

Företaget satsar nu på att etablera sig på marknaden med fokus på fuktskadade hus, den mest uppenbara applikationen. Marknaden för en ytemissionsfångare i olika format är dock stor och framöver kan användningsområdena komma att breddas.

 

Likheter mellan forskning och företag

Trots att cTrap är Lennarts första erfarenhet av kommersialisering så har inga större överraskningar dykt upp.

– Det finns stora likheter mellan forsknings- och företagsvärlden. Jag som forskare är van vid att skaffa externa pengar till det jag gör. Jag måste sälja mina tjänster, vara attraktiv på marknaden och visa varför jag kan göra det här bättre än någon annan. Jag måste få in pengar och använda dem så smart som möjligt, och jag kan även behöva strategiska partners för att lyckas i min forskning. 

Lennarts bästa råd till forskare som funderar över att ta sin idé vidare är tydlig;

– Det är viktigt att inte gå för snabbt fram, satsa på kvalitetssäkring hela vägen!

 

 

Fakta om cTrap

Bakgrund

Fuktskador i byggnader orsakar hälsovådliga emissioner inomhus, vilket kan leda till astma och andra luftvägsrelaterade besvär. Traditionella luftrenare och ventilationsanläggningar späder endast ut emissionerna men hindrar dem inte från att spridas ut i lokaler där människor vistas. Andra tätskikt har också en tendens att täppa till fukt och skapa mögeltillväxt.

 

Idé

Lennart Larsson, forskare i Medicinsk mikrobiologi, har utvecklat en ytemissionsfångare (surface emissions trap, cTrap) i form av en flexibel duk som placeras på fuktskadade väggar och golv.

Duken stoppar och binder de farliga emissionerna direkt vid källan - samtidigt som fukt tillåts passera obehindrat för att inte gynna mögeltillväxt. cTrap-duken har, efter att den installerats, kapacitet att ta hand om emissionerna i byggnaden 
i upp till 100 år.

Projektet vann PwC:s Innovationspris 2011 och nominerades till Årets Hetaste Byggmaterial 2014.

 

Bolag

cTrap AB bildades år 2013 med Johan Mattsson, tidigare trainee på LU Innovation, som VD. 

Företagets affärsidé går ut på att enkelt och effektivt säkerställa en hälsosam inomhusluft genom att sälja och installera duken cTrap. Duken kan användas direkt efter konstaterad fuktskada alternativt i förebyggande syfte vid ny- eller ombyggnation. 

cTraps webbplats »

 

LU Innovation
Besöksadress: Sölvegatan 16
Postadress: Box 117, 221 00 Lund

info [at] innovation [dot] lu [dot] se