Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lars-Erik Wernersson | Acconeer

"Vi hade flera företag som var intresserade, vi hade skisser på patent och duktiga doktorander som jobbade med projektet. Vi såg att detta började rulla på och att vi nog behövde ta hjälp för att titta på detta i ett större perspektiv. Det var då vi tog kontakt med LU Innovation."

Lars-Erik Wernersson har varit med och bildat bolag inom nanoelektronik tidigare, han kände till processen men visste också att det var viktigt att ta hjälp – idéer behöver bollas och granskas.

– En viktig del av LU Innovations roll är ju att vara med som bollplank och hjälpa till så att det inte kommer några jättestora stötestenar eller fallgropar. 

 

Korta impulser för elektromagnetisk strålning

Under den nästan tioåriga resan har Lars-Eriks metod för att generera korta och energieffektiva pulser ombildats och utvecklats. I forskargruppen är man nu inne på generation fem av tekniken. Företaget Acconeer har bildats och patentansökningar för att skydda innovationen har gjorts.

– Vi har fått hjälp av LU Innovation där vi haft behov. Rådgivning kring patent, hjälp med externa kontakter och marknadsutveckling. 

– De har hjälpt till med strukturen vid företagsbildandet, bidragit till att papper hållts iordning, sett till så att vi fått in extern kompetens i bolaget samt agerat dörröppnare in i sina nätverk.

Figur korta pulser
Tekniken levererar korta impulser av elektromagnetisk strålning.

 

Flera byggstenar ledde till bolagsbildning

För Lars-Erik är kommersialisering på lämpligt sett en naturlig del av forskningen. Det kan handla om att bilda bolag, licensiera till industrin eller andra konstellationer.

– Vi diskuterade möjligheterna och det fanns flera byggstenar som gjorde att vi satsade på företag denna gången. Det fanns företagskontakter in, alltså kunder. Det fanns en teknik som kommer inifrån Lunds universitet och det var en generisk teknik som kan användas inom flera olika områden. Dessutom hade vi väldigt kompetenta medarbetare i forskargruppen.

 

Applikationsfokus i forskningen

Lars-Erik berättar att han och forskargruppen varit ute på många företagsbesök redan innan bolagsbildningen, vilket skapat en bild av marknaden och vilka förväntningar som finns.

– Vi lärde oss tidigt att vi måste ge oss ut och träffa potentiella kunder. Det ger en realitycheck till forskningen som hjälper oss förstå hur kunderna tänker och vi lär oss deras språkbruk. Det ger värdefull input som vi kan utveckla projekten efter. 

– Det är lite olika hur vi forskare fungerar, men jag tycker det är spännande att höra om ett problem som finns där ute någonstans, se om man kan applicera sin egen forskning på problemet och kanske lösa det!

 

Öva på din elevator pitch

De viktigaste tipsen till forskare som funderar på att ta sin idé vidare handlar om att våga fråga, våga konkretisera och våga ta kritik. 

– Det är aldrig för tidigt att ta hjälp från andra och till exempel ta kontakt med LU Innovation. Våga fråga – det enda som kan hända är ju att ni får jobba vidare på vissa delar först. Och, var väldigt kort och koncis i din idébeskrivning, öva på din elevator pitch och våga diskutera den med de som kan för att slipa den. 

Vidare menar Lars-Erik att det är viktigt att vara beredd på att det inte är en rak process att kommersialisera, oavsett vilken väg man tar. 

– Att vara öppen för möjligheter, det är jätteviktigt. Du får tänka om ibland och tänka i nya banor. 

Lars-Erik och forskargruppen tittar nu på vad som kan vara generation fem av tekniken, som kan lyftas in i bolaget på sikt. Samtidigt finns andra idéer, inom andra områden, på tur.

– Det finns tankar på att starta fler bolag, absolut!

 

Fakta om Acconeer

Bakgrund

Traditionella metoder för att generera elektriska pulser i mätsystem oftast mycket energikrävande. Ofta behöver man mäta relativt länge för att få tillräcklig noggrannhet. Detta kostar energi eftersom det kräver att elektriska kretsar är påslagna under en ganska lång tid. Om mättiden reduceras kommer också energiförbrukningen att minska och vi kan närma oss batteridrivna system.

Idé

Lars-Erik Wernersson och hans forskarkollegor inom Nanoelektronik på LTH har utvecklat en teknik som levererar korta impulser av elektromagnetisk strålning. Metoden kan användas för att skapa radarsensorer med millimeterupplösning och låg strömförbrukning, vilka går att använda för exempelvis kommunikation, avbildning och mätning.

I innovationen utnyttjas en kvantmekanisk nanokomponent som integrerats med en vanlig transistor i en svängningskrets. Partiklars vågegenskaper i nanomaterial används för att skapa elektromagnetiska vågor med en annan våglängd i kretsen.

Bolag

Acconeer AB bildades 2011. Företaget producerar och säljer elektroniska system för olika typer av mätapplikationer i bland annat processindustrin.

Acconeers webbplats »

LU Innovation
Besöksadress: Sölvegatan 16
Postadress: Box 117, 221 00 Lund

info [at] innovation [dot] lu [dot] se