Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Klas Nilsson | Cognibotics

"Jag är ju inte den som kommersialiserar saker. Jag jobbar för vetenskapliga ändamål, fokuserar på att få fram nya lösningar och har inte brytt mig så mycket om vem som ska ta hand om dem. Jag brukar skänka bort mina idéer och sedan gå vidare till nästa spännande projekt."

Klas Nilsson, LTH-forskare med fokus på robotteknik, har tidigare haft inställningen att det är för mycket administrativt jobb med kommersialisering. 

Men då idén med robotar som själva utan yttre givare känner av och identifierar sina egenskaper tagit form och testats under ett år, började tankarna ändå gå mot en patentansökan. Lösningen var så grundläggande i all sin enkelhet, och de företag som deltog i projektet förstod inte idén fullt ut – och var därmed inte var intresserade av att få den till skänks för eget patent. 

Teknik för ökad precision i robotstyrning

Klas stämde av med olika experter och alla tyckte att den nya tekniken var lika enkel som lysande. Och ändå hade inte en enda människa tänkt på det tidigare!

Klas hade tillsammans med företag försökt patentera några idéer tidigare, fått lite pengar men mest funnit det jobbigt och struligt. Även tankar på att starta eget hade förekommit, men avfärdats på grund av för "mycket administration och tråkiga uppgifter". Denna gång valde Klas att ta kontakt med LU Innovation, som han förstått kunde hjälpa till med patent.

– Jag fick snabbt gensvar och sedan var det bara att ge sig på det. Jag fick de olika delarna förklarade för mig, med affärsmodeller och sådant.
 

Cognibotics robot
Tekniken innebär att roboten kopplar sitt verktyg eller sin handled till en fast punkt, och spänner musklerna.

 

Ta det stegvis

Även om Klas jobbat inom industrin tidigare så var det som utvecklingsingenjör, vilket kan liknas med att forska.

– Det är hela ens tankesätt som behöver skifta fokus lite. Men LU Innovation lade inte på mig en jättegrej direkt, utan tog det i lagom små steg; så här gör vi med patentansökan, hur skulle en affärsplan kunna se ut, vilka kundkategorier finns? En fråga åt gången, så att man kommer in i det stegvis, samtidigt som man får mycket stöd.

 

Stöd och draghjälp

Planen initialt var inte att starta företag, men det blev ett naturligt steg allteftersom processen och diskussionerna med affärsutvecklarna fortskred. Klas menar att bolagsbildningen inte blivit av utan den draghjälp som LU Innovation bistod med. 

– När det gick upp för mig att det fanns så mycket stöd kring det formella, att de ställer upp med ordförandeposten och hjälper till med bokföringskostnader - allt det där som jag tycker är så tråkigt, då kom ju saken i en helt annan dager!

– LU Innovation var också tydliga med att deras uppdrag är ekonomisk tillväxt, vilket man inte hör om så ofta i den kunskapsinriktade universitetsvärlden. Jag tycker det är bra att någon har det uppdraget, och jag gillar tydlighet!

 

Rätt i tiden

Patentansökan beviljades utan anmärkningar, och att det fanns en marknad för lösningen hade Klas med sitt intresse för robotrörelser och stora nätverk i branschen redan undersökt. Samtidigt startade ett annat projekt med fokus på att göra robotar användbara och ekonomiskt tillgängliga för småföretag, vilket gav Klas ytterligare underlag för att kartlägga kundnyttan. 

– Min idé är verkligen rätt i tiden. Marknaden är redo! 

Cognibotics bildades 2013 av Klas och fem av hans forskarkollegor. Bolaget tillhandahåller programvaror och tekniskt stöd för att licensiera ut metoden till bland annat robottillverkare. Klas är den i teamet som träffar kunder och för en dialog kring prestanda och priser.

– Att jag är säljaren i bolaget innebär ju egentligen att jag pratar med många människor som förstår och efterfrågar teknik inom mitt område. Vi pratar inte så mycket pengar, vi pratar mer om idéerna och tekniken i termer av tillämpningar och kundnytta.
 

Cognibotic robot
Cognibotics tillhandahåller programvaror och tekniskt stöd för att licensiera ut metoden till bland annat robottillverkare.

 

Forskning i företaget

Klas understryker att forskare och doktorander borde söka patent hos sina idéer oftare.

– Det är intressant hur man beskriver sin idé i en patentansökan så att patentet blir hållbart. Patentverket är en bra granskare, och struktureringen är nyttig även i avhandlingsskrivandet. En patentansökan gör också att man kan publicera resultaten vetenskapligt utan att offra tillväxtpotentialen.

Och om patenterbarheten stämmer, då kan man känna på nästa steg.

– Företagsbildandet är intressant i sig. Det finns sätt att ta det steg för steg, så att man inte behöver utsätta sig för en jätterisk med en gång. Du ser om det verkar rätt eller om det kanske inte bär sig längre fram, om det är en svår marknad till exempel. Men, man ska i alla fall ta steget och känna på det!

Att driva företag behöver inte heller betyda att forskningen får skjutas åt sidan. 

– Att starta företag behöver inte betyda att man fastnar i administrativa saker, även i ett företag kan man göra forskning. Det vi gör här idag är av samma forskningshöjd som det vi gjorde på institutionen. Det är inte slutet på intressanta uppgifter, det kanske till och med är början!

 

Fakta om Cognibotics

Bakgrund

Förslitningar, glapp och eventuella fabrikationsfel begränsar noggrannhet hos de hundratusentals robotar som idag fyller världens fabriker.

För att kompensera felen har möjligheterna tidigare varit att köpa in dyrare robotar eller specialmaskiner, alternativt att göra regelbundna mätningar med dyr och komplicerad specialutrusning.

 

Idé

Klas Nilsson, forskare inom produktiv robotik och ledare av forskargruppen Robotik och Semantiska System inom Datavetenskap, har tillsammans med fem forskarkollegor utvecklat en ny teknik som leder till ökad precision hos industrirobotar.

Tekniken innebär att roboten kopplar sitt verktyg eller sin handled till en fast punkt, och "spänner musklerna". Roboten kan sedan själv, med sina ordinarie givare, mäta upp krafter och avvikelser. Informationen används för att identifiera ledernas egenskaper och kalibrera styrsystemet så att mekaniska fel inte märks hos robotens rörelser.

 

Bolag

Cognibotics grundades 2013. Affärsidén går ut på att sälja licensen för metoden till robottillverkare, systemintegratörer, stora industriföretag med egna robotparker samt till företag som arbetar med robotkalibrering. 

Cognibotics webbplats » 
 

LU Innovation
Besöksadress: Sölvegatan 16
Postadress: Box 117, 221 00 Lund

info [at] innovation [dot] lu [dot] se