Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Charlotte E Albertsson | Thylabisco

"Vi forskare är inga affärsmän. Därför är det så viktigt att tjänster som LU Innovation finns, där man är ärlig och förklarar vad saker innebär och vilka konsekvenser olika beslut får i framtiden. Tydligheten är viktig, de flesta av oss är inte intresserade av pengar eller affärsprocesser, det behövs en annan kompetens för det och det är här vi behöver hjälp."

Charlotte Erlanson-Albertsson vet vad hon talar om. Efter att ha forskat kring mat och aptitreglering i nära 25 års tid har hon nu tagit sina upptäckter vidare och ut på marknaden. Baserat på idén om att naturliga ämnen i spenat och gröna blad frigör mättnadshormoner, har hon både bildat bolag och tagit fram ett kosttillskott som säljs internationellt i hälsobutiker.

 

Spenat i pulverform
Spenat i pulverform hjälper kroppen att tilgodogöra sig de nyttiga thylakoiderna och aktivera det egna signalsystemet.

Naturligt ämne i gröna blad för ökad mättnad

Charlottes innovation bygger upptäckten att thylakoider, de klorofyllbärande ämnen som finns i spenat och gröna blad, fördröjer matsmältningen och frigör mättnadshormoner i tarmen. Tarmen i sin tur sänder då signaler om tillfredsställelse och minskat sötsug till hjärnan.

– När vi hade gjort upptäckten och testat den, så tänkte vi att det här kan man ju använda och ta patent på. 

– Vi tog kontakt med LU Innovation och det bildades en liten grupp som satte igång att arbeta med väldig energi. Vi fick hjälp med patentansökan med affärsmodellen. och fick in ekonomiskt stöd för patentkostnader, inköp och verifiering.

Externt kapital från oväntat håll

Bolaget Thylabisco bildades ett par år senare och då påbörjades också resan mot att ta fram en kommersiell produkt. 

– Det gick lite fram och tillbaka, först trodde vi att vi kunde sälja produkten själva via internet. Men vi fick förklarat för oss via affärsutvecklarna att vi i så fall behövde mycket mer kapital, så att vi kunde göra reklam. De ordnade många möten åt oss, med stora företag och olika riskkapitalister.

Projektet fick dock inte in något externt kapital i det läget, eftersom en slutgiltig produkt utöver effekten efterfrågades. Det hela löste sig istället via kontakter, då en affärsman i Charlottes bekantskapskrets valde att gå in i företaget. Han var genuint intresserad av naturprodukter, och ville dessutom vara med och utveckla produkten och komma nära forskningen och universitetet. Med hjälp av LU Innovation skrevs ett licensavtal, vilket innebär att patenten ägs av Thylabisco men hyrs och används av licenstagaren Green Leaf Medical AB.

– Licensaffären fungerar jättebra. Jag får fortsätta med det jag brinner för, att forska vidare kring upptäckten och nya effekter, samtidigt som vår samarbetspartner sköter marknadsföring och produktutveckling!

 

Ta forskningen vidare – en del av jobbet

Att kommersialisera en idé kräver tid, pengar och energi. Ska du satsa ordentligt så måste du kunna vara öppen med det, menar Charlotte.

– Jag har fått ett enormt stöd av LU Innovation och av universitetet i stort. De har verkligen ställt sig bakom det här med att man ska vara lite mer handfast med sina upptäckter. Så jag har aldrig behövt känna att jag gått åt fel håll. Detta är ingenting man gör på fritiden utan något man gör i sitt jobb!
 

Charlotte Erlanson Albertsson
"Jag får fortsätta med det jag brinner för, att forska vidare kring upptäckten och nya effekter."

 

Tänk igenom var du vill nå

Det kan vara svårt att se framåt och fundera över hur man vill arbeta vidare med sin idé om processen tar fart och det kommer in pengar i projektet. Många tänker inte längre än till själva patentet och skyddet. 

– Försök tänka igenom var du vill nå, tydliggör det för dig själv. Om din idé leder till någonting, vad ska du göra då? Att använda sitt företag till vidare forskning och till att exempelvis anställa unga doktorander kan vara ett sätt att kanalisera pengarna på. 

Är du osäker på om din idé håller eller är tillräckligt långt gången så går det alltid att kontakta LU Innovation och ställa frågan.

 

 

Fakta om Thylabisco

Bakgrund

Övervikt är ett vanligt förekommande hälsoproblem. Tidigare har forskningen letat efter ett ämne som påverkar aptiten, men man har nu blivit mer medveten om de täta signaler som skickas mellan hormoner i tarmen och hjärnan – signaler som minskar ångest och ökar känslan av tillfredställelse, vilket i sin tur leder till ökad mättnadskänsla och minskat sötsug.

 

Idé

Forskaren Charlotte Erlanson-Albertsson upptäckte att det finns kemi inblandat i aptitreglering. Thylakoider, klorofyllbärande ämnen som finns i spenat och andra gröna blad, fördröjer matsmältningen och frigör mättnadshormoner i tarmen, samtidigt som de ger naturlig näring. Genom att ta fram ett kosttillskott i form av ett spenatpulver kan kroppen tillgodogöra sig de nyttiga thylakoiderna och aktivera de egna signalsystemen, vilket inte fungerar om vi äter spenaten som den är.

 

Bolag

Charlotte Erlanson-Albertsson bildade bolaget Thylabiso AB tillsammans med sin man, forskaren Per-Åke Albertsson. Bolaget skrev 2011 licensavtal med Green Leaf Medical AB för rättigheterna att använda Thylabiscos patent i kommersiell produktion och marknadsföring av spenatpulvret Aptiless. Produkten säljs idag hälsokostbutiker internationellt.

Aptiless webbplats »
 

LU Innovation
Besöksadress: Sölvegatan 16
Postadress: Box 117, 221 00 Lund

info [at] innovation [dot] lu [dot] se