Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Charles Walther | BIBB Instruments

"Har du en idé, då har du tio till inom dig! Visar sig en idé inte fungera, då går det att växla spår. Lyssna på ditt eget omdöme, det går ju att angripa ett problem på många sätt. Ge inte upp!"

Många idéer om förbättrad cancerdiagnostik har dykt upp hos läkaren och forskaren Charles Walther genom åren. Tankar som testats, lagts ner eller lagts på is. Men idén bakom instrumentet Endodrill fick en speciell upptakt. 

– Jag hade preciserat problemet under ett par månaders tid och plötsligt, när jag var ute och sprang, så såg jag lösningen tydligt framför mig!

 

Charles Walther visar borren EndoDrill
Idén bygger på att en liten borr används tillsammans med ett flexibelt endoskop.

Effektiv, säker och skonsam cancerdiagnostik

Charles visade upp sin idé för sin pappa som är kirurg, och för medarbetare på universitetet. De kunde alla se fördelarna med instrumentet och Charles fick tips om att ta kontakt med LU Innovation. 

– Vi förstod alla ganska fort att detta inte skulle publiceras, då skulle nyhetsvärdet bli förstört och då går det inte att skydda. Jag har förhoppningen om att ge mitt instrument till ett stort företag som klarar att få ut det i sjukvården, och då måste rättigheterna vara skyddade. 

Charles tog kontakt med affärsutvecklarna och påbörjade resan mot patent och vidare kommersialisering. Samtidigt förfinades instrumentet.

 

Obekvämt i början

– Det var mycket som var nytt för mig och det kändes lite obekvämt i början. Jag förstod inte riktigt varför jag skulle kommersialisera, jag är ju läkare och forskare.

– Drivkraften är ju inte att tjäna pengar. Men jag fick det bra förklarat för mig på LU Innovation; om jag gör så här så kan jag nå ut till fler patienter på ett sätt som skulle annars skulle vara omöjligt för mig. Och om jag lyckas - då kommer intäkterna att gynna Sverige, leda till fler arbetstillfällen, ge publicitet för universitetet och sjukvården samtidigt som skattepengar går tillbaka in till sjukvården. 

– Med den inställningen tog jag mig an processen med full kraft, och kunde motivera mig över den rent finansiella biten.

 

Vägen via TV4:s uppfinnartävling

Utvecklingen med Endodrill gick via TV4:s tävlingsprogram "Uppfinnarna". Den största anledningen till Charles deltagandet var ett par uppmanande ord från mamman, som fick honom att våga kliva fram och visa upp sin idé. 

– Om du drivs av att göra något för andra, då kan du inte gå fel. Med de orden i bakhuvudet vågade jag kliva fram och säga att jag har en idé som jag tror på.

Charles fick öva på att presentera och få feedback på sin idé, och vann också hela tävlingen 2012, vilket kickstartade projektet. Tidspressen i tävlingen bidrog till att processen och samarbetet med LU Innovation skyndades på parallellt. Det jobbades fram medel och ordnades möten med patentingenjörer. Han fick också mycket hjälp med olika ställningstaganden och beslut som dök upp. 

Vinsten innebar mycket uppmärksamhet, på gott och ont. 

– Samtalen med affärsutvecklarna gav mig perspektiv och ett lugn att fortsätta arbeta metodiskt enligt de riktlinjer vi hade satt upp från början. Jag fick bekräftat att vi hade genomfört alla steg på rätt sätt. 

 

Bolagsbildning - pannben och pengar

För att kunna bygga instrumentet och göra verklighet av idén krävdes duktiga människor med stor erfarenhet och kunnande. Och de kostade pengar. Nästa steg blev att bilda ett företag att agera genom.

Charles Walther
"Jag har fått hjälp med kontakter och samarbeten, och har kopplats ihop med personer som har erfarenhet och hjärtat på rätt ställe."

– Stödet från LU Innovation var viktigt, jag hade inte klarat det utan dem. Jag har ingen ekonomisk utbildning och har inte erfarenhet av affärsbiten. Med deras hjälp vågade jag tygla mina farhågor och lita på mitt omdöme. Drömmen är att förverkliga instrumentet som förhoppningsvis kan hjälpa många patienter varje dag.

Projektet fick in medel från bland annat olika organisationer och stiftelser, men förutom praktisk och finansiell hjälp betonar Charles att han har LU Innovation att tacka för utbildning och tålamod, välvilja och framåtanda.

Ett kunskapsintensivt företag

B!BBInstruments bildades 2013 och planen är att få ett eller flera större medicintekniska företag att ta in Endodrill i sinproduktportfölj. Därefter väntade studier där det gamla instrumentet jämfördes med det nya på faktiska patienter. Samtidigt förbereddes en extern granskning och teamet inventerade behoven. Även denna fas är hårt reglerad, något som LU Innovation bistår med kunskap och hjälp kring.

– Jag har fått hjälp med kontakter och samarbeten, och har kopplats ihop med personer som har erfarenhet och hjärtat på rätt ställe. 

Charles hoppas på att kunna bygga vidare på B!BBInstruments och skapa ett kunskapsintensivt företag som kan utveckla fler instrument, med syfte att förbättra framtidens cancerdiagnostik. Genom att få ut den första idén på marknaden och få in pengar i företaget kan detta bli möjligt.

– Vi har fler idéer på gång och arbetar med LU Innovation igen, med nyhetsgranskning och patentansökningar. Fler patent ger ju ett värde till företaget och då kan vi kanske skapa de där nya arbetstillfällena som skulle vara så roligt. Genom att integrera praktisk sjukvård och forskning i ett företag har vi möjlighet att skapa en bra merit för universitetet och regionen.

Tro på din idé

Charles tipsar gärna andra forskare som funderar på att ta sin forskning vidare, och trycker främst på vikten av att vilja göra jobbet.

– Ställ in dig på att om du kommer med en idé så måste du relativt snart läsa patenttexter och skriva ansökningar. Och du måste fatta beslut som många gånger går utanför det du är van vid. Genom att vända dig till LU Innovation får du väldigt mycket hjälp och vägledning framåt, men du måste fortfarande själv vilja göra jobbet och tro på din idé. Så länge du har glöden och övertygelsen så orkar du också göra jobbet!

 

Fakta om BIBB Instruments

Bakgrund

För att komma åt cellförändringar som ligger under slemhinnan saknas ett bra och effektivt instrument. Läkarna måste använda metoder som är tidsödande och riskfyllda och ofta får de inte får tag på tillräckligt med vävnad för att kunna göra en korrekt bedömning. Många gånger leder detta till större ingrepp där onödigt mycket vävnad tas bort mycket hos patienten – för att vara på den säkra sidan. 

 

Idé

Endodrill är ett nytt instrument för förbättrad cancerdiagnostik. Idén bygger på att en liten borr används tillsammans med ett flexibelt endoskop, vilken kan borra igenom slemhinnan och på så sätt ta prov under ytan. I läkarens hand ger detta en snabbare och enklare undersökning samtidigt som det ger bedömningar som inte är möjliga med dagens instrument.

Förutom ökad effektivitet och ekonomiska besparingar så minskar det mänskliga lidandet avsevärt – provtagningen går snabbt och större kirurgiska ingrepp kan ibland undvikas.

 

Bolag

BIBBInstruments bildades 2013. År 2016 blev företaget utsett till Årets Superstartup.

BIBB Instruments webbplats »

LU Innovation
Besöksadress: Sölvegatan 16
Postadress: Box 117, 221 00 Lund

info [at] innovation [dot] lu [dot] se