Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lunds universitet och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer

Lunds universitet och Sparbanken Skåne delar ut 200 000 kr
Har du en riktigt bra idé? En idé som skulle kunna bära långt och kanske bli en ny vara, en ny tjänst eller ett nytt arbetssätt i framtiden? Eller en idé som kan göra något som redan finns så mycket bättre?

Vi vill premiera framtidens innovationer – redan idag. Tillsammans med Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen Finn delar LU Innovation årligen ut sammanlagt 200 000 kronor till framtidens innovationer. Syftet med priset är att verka för en innovationsvänlig kultur inom universitetet och stimulera fram fler idéer som kan bli framtida innovationer. 

För vem?

Du som är student eller anställd vid Lunds universitet som har en idé som inte ännu nått kommersiell fas är välkommen att delta. Om ni är flera bakom en idé måste minst en av er vara student eller anställd vid Lunds universitet. Vi har två kategorier, anställd eller student, och i varje kategori delar vi ut ett förstapris och två hederspriser. Vi välkomnar idéer och projekt inom samtliga discipliner. 

Vem vinner?

Vi letar efter idéer som inte ännu kommit så långt och som inte nått kommersiell fas – du får alltså inte ha tjänat pengar på din idé ännu. Tonvikt vid bedömningen ligger på:

  • innovationshöjd
  • kommersiella möjligheter och/eller samhällsnytta
  • nyhetsvärde.

För att kunna utse vinnarna har vi hjälp av en mycket erfaren och namnkunnig jury.


Tävlingen är nu stängd. Sista ansökningsdatum var 13 december, 24.00.  Vinnarna kommer att presenteras 20/3 2018.

 

 

 


 

Pristagare 2017

 

Alla pristagare Framtidens innovationer 2017


Kategori Anställd

Konkurrensen var stenhård, nivån på samtliga bidrag var mycket hög och alla hade ett tydligt användarfokus – något som juryn såg som extra glädjande. 

Förstapris:
Olov Sterner och Sophie Manner
”Säker och effektiv behandling av vaginala svampinfektioner”

Vaginala svampinfektioner är ett stort problem som drabbar cirka 75% av alla kvinnor någon gång i livet. Många får dessutom återkommande besvär som inte bara påverkar livskvaliteten negativt utan också medför problem med en snabbt ökande resistensutveckling mot antibiotika. Genom tvärvetenskaplig forskning har fyra forskare identifierat en substans som stoppar svampen, och det är dessutom en substans som förekommer naturligt i alla organismer och som är godkänd som livsmedelstillsats.

 

Hederspris:
Jakob Löndahl och Per Wollmer
”AiDA, Airspace Dimension Assessment”

KOL är enligt WHO den fjärde vanligaste dödsorsaken globalt, och utbredningen ökar. Samhällets kostnader för KOL beräknas bara i Sverige till nästan 10 miljarder kronor om året. Tidig och korrekt diagnos är en förutsättning för effektiv behandling, men idag kan KOL ibland fortskrida långt utan att ge utslag i mätningar med vanliga diagnostiska metoder. AiDA är en ny metod som på ett enda andetag kan mäta förändringar i lungvävnaden, och som kan hitta även tidiga stadier av lungsjukdom. Dessutom är tekniken billigare, snabbare och enklare än de som finns att tillgå idag.

 

Hederspris:
Emanuel Smeds, Niklas Ortenlöf och Magnus Gram
”Antibiotika 2.0 – biologiskt aktiv endast inne i kroppen”

Resistenta bakterier blir ett allt större problem. Våra antibiotikarester hamnar i avloppsvattnet och i förlängningen i naturen, vilket bidrar till att också sjukdomsframkallande bakterier utvecklar resistens. MRSA – en typ av stafylokocker – är en av de värsta resistenta bakterierna, som exempelvis orsakar en femtedel av allvarliga fall av blodförgiftning, en mycket farlig och mycket kostsam sjukdom. I detta projekt utvecklas en typ av antibiotika som inuti kroppen angriper de sjukdomsframkallande stafylokockerna men utanför kroppen saknar antibiotikan effekt. De potentiella fördelarna är flera: stora besparingar i lidande och kostnader och en minimal risk för resistensutveckling.

 

Kategori Student

Även i studentkategorin höll bidragen en mycket hög nivå, och de tävlande imponerade stort på juryn med sina pitchar. Juryn kunde även efter omröstning omöjligt utse en vinnare och Sparbanksstiftelsen Finn ordnade då raskt fram ytterligare ett förstapris – 2017 delades följdaktligen två förstapris och ett hederspris ut.

Förstapris: 
Frida McCabe och Linn Wrangmark
”IV-bracelet”

Under en intravenös behandling kan en patient ha en nål eller en plastkateter i armen i upp till 24 timmar. Om nålen rör sig kan det kännas både obehagligt och ge upphov till inflammation i kärlet, och rycks den ut måste patienten stickas om. För att försöka hålla slangar på plats tejpas de ofta fast på patientens arm, men det är en inte helt säker metod som dessutom kan ge upphov till allergiska reaktioner. IV-bracelet är ett armband där slangarna enkelt fästs så att patienten kan röra sig mer fritt. Armbandet passar de flesta handledsstorlekar och behandlingar utan justering och tar bara ett par sekunder att få på plats. En enkel lösning på ett för sjukvården erkänt problem.

 

Förstapris: 
Hanne Pålsson
”Vevios – för en tryggare vardag”

Trygghetslarm har sedan 70-talet givit äldre en ny frihet och trygghet. Men dagens trygghetslarm har sina brister, till exempel fungerar de bara i hemmet. Vevios är ett trygghetslarm som bygger på trådlös mobilteknik och som därför fungerar överallt. Tekniken är samlad i ett armband med en enkel och stilren form. Med hjälp av ett ”panikgrepp” som minskar risken för feltryck, aktiverar brukaren larmet, som skickar ut positionen till de förutbestämda mottagarnas telefoner. Eftersom mikrofon och högtalare finns integrerade i armbandet kan brukaren hålla kontakt tills hjälpen nått fram. Vevios kombinerar avancerad teknik med design, ergonomi och återkoppling.

 

Hederspris:
Sofie Woge
”Tendo – For people, not symptoms”

Drygt 5 % av jordens befolkning lider av en grepprelaterad funktionsnedsättning, exempelvis på grund av reumatism, stroke eller förslitningsskador. De hjälpmedel som finns är ofta klumpiga, dyra och resulterar ofta i en passivitet av den egna muskulaturen – något som leder till en svagare och därmed sjukare brukare. Tendo är ett robotstyrt greppverktyg som träs på handen likt en handske. Med Tendo kombineras artificiell styrka med träning och ger därmed både frihet och rehabilitering. Tendo är skapad med användaren i fokus – den är för människor, inte symptom.

 

 

Sidansvarig:

Frågor?

Har du några frågor är du välkommen att höra av dig till sven [dot] olsson [at] innovation [dot] lu [dot] se eller ulla [dot] bostrom_hjorth [at] fsi [dot] lu [dot] se