Världens roligaste jobb ledigt: Innovationschef vid Lunds universitet

Här är den lite mer informella jobbannonsen.

Vi har en fantastisk möjlighet för dig som gillar akademin, innovation och är en trygg och erfaren ledare. Vi söker nu Lunds universitets nästa Innovationschef. Världens roligaste jobb, säger Linus som haft det i tio år.

LU Innovations uppdrag är att stödja forskare och studenter vid Lunds universitet till kommersiellt och socioekonomiskt nyttiggörande av kunskap och forskning, och därmed bidra till en hållbar tillväxt och samhällsnytta. Mer specifikt innebär det att vi hjälper forskare och studenter, vid alla delar av universitet, att identifiera potential och möjligheter i forskningsresultat och idéer, coachar projekt framåt och hjälper dem att till exempel identifiera kunder och samarbetspartners, att bygga team och att finansiera innovationsprojekt.

Vi söker nu dig som vill leda LU Innovation och fortsätta att utveckla innovationsarbetet vid Lunds universitet.

Dina arbetsuppgifter

Som innovationschef kommer du att ha en central roll i drift och strategisk utveckling av universitetets innovations- och nyttiggörandestruktur. Du är chef för avdelningen LU Innovation med ett engagerat och kompetent team på 25 medarbetare.

Ditt löpande samarbete med universitetets holdingbolag, LU Holding, är avgörande för en stark innovationsverksamhet, såväl i det dagliga arbetet som i ett långsiktigt perspektiv.

Tillsammans med medarbetarna på avdelningen utvecklar du kontinuerligt processer, verktyg och arbetssätt för validering/verifiering av potential i nya projekt, så att vi har de bästa möjliga förutsättningar att ge innovationsprojekten det stöd de behöver.

Vi arbetar aktivt för ett jämställt och inkluderande innovationsstödsystem och för att skapa hållbara projekt och bolag. Vi stöttar hela universitetet och vill bli bättre på att ta tillvara den ämnesbredd som finns vid Lunds universitet. Du kommer att vara drivande i dessa frågor.

Du kommer att ha en viktig roll i att katalysera samverkan med enheter inom Lunds universitet och olika aktörer i gränslandet mellan akademi och näringslivet, samt med science parks, inkubatorer, acceleratorer och innovationsaktörer regionalt, nationellt och internationellt. LU Innovation har också ansvar för Innovationskontor Syd, vilket innefattar Blekinge Tekniska Högskola och Högskolan Kristianstad.

Du kommer att ingå i Sektionen FSI’s ledningsgrupp och representera innovationsverksamheten i olika forum såväl inom som utanför universitetet.

Vi sitter i nybyggda lokaler vid Medicon Village i Lund.

Dina kvalifikationer

Du har en relevant akademisk utbildning och flera års chefs- och ledarskapserfarenhet. Du har även erfarenhet av och kunskap om:

• arbete i stora komplexa organisationer
  • innovationsverksamhet inom akademi eller näringsliv
  • strategisk verksamhetsutveckling
  • styrelsearbete.

Du besitter en mycket god kommunikationsförmåga och uttrycker dig väl på både svenska och engelska, såväl skriftligt som muntligt. Dessutom behöver du ha en god administrativ förmåga och ett strukturerat arbetssätt.

Vad vi ser som meriterande

Det är meriterande med egen erfarenhet av innovation i tidig fas, entreprenörskap, start-up bolag samt att ha drivit eget bolag. Det är också meriterande med erfarenhet av affärsutveckling och kunskap om IPR.

Det är även meriterande med

• erfarenhet och kunskap inom hållbarhetsområdet och gärna erfarenhet av arbete med jämställdhetsintegrering
  • ett stort eget nätverk inom innovationssystemet, såväl nationellt som regionalt
  • det är även meriterande med internationell erfarenhet
  • god förståelse för hur en myndighet fungerar.

Dina personliga egenskaper

Du är en trygg och tydlig ledare. Du är lyhörd, nyfiken och modig. Självklart är du bra på att få människor att jobba tillsammans och engagemang är viktigt för dig – något du också skapar omkring dig. Du är duktig på att bygga långsiktiga och goda relationer.

Din ledarstil präglas av kommunikation, transparens och inspiration. Du blickar framåt och är mån om kvalitet.

För att trivas i rollen som innovationschef behöver du vara handlingskraftig men också tålmodig. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Är du vår nästa Innovationschef?

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att höra av dig till Brita Larsson, tf Sektionschef Forskning, Samverkan & Innovation på telefon +46462227043.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång. Du söker tjänsten genom universitetets rekryteringsportal. Sista ansökningsdag är 18 maj 2021. Välkommen med din ansökan!