Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetsavknoppningen Debricked tar in 18 miljoner kronor

LU Holdings portföljbolag Debricked, med rötter i forskningen vid Lunds universitet, meddelar att man tar in 18 miljoner svenska kronor i riskkapital. Nu siktar bolaget på att lansera sin molnbaserade säkerhetstjänst på den internationella marknaden.

Debricked grundades 2018 ur ett forskningsprojekt vid Lunds universitet, i samarbete med bland annat Vinnova, Axis, Ericsson och Advenica. Bolaget utvecklar en tjänst som hjälper företag att hantera sårbarheter i öppen källkod. Nu tar de in totalt 18 miljoner kronor från riskkapitalbolagen Luminar Ventures, Brightly Ventures samt nuvarande ägare.

Öppen källkod är programvara vars källkod är publik och fri för alla att modifiera och använda i sina egna produkter. Användningen av öppen källkod har de senaste åren ökat dramatiskt. Men, öppenheten medför även vissa risker eftersom även mjukvarans säkerhetsbrister är synliga för alla.

Med hjälp av maskininlärning har bolaget lyckats automatisera hela processen att identifiera och lösa sårbarheter i öppen källkod. Genom att analysera koden i ett tidigt skede hjälper produkten utvecklare att bygga mjukvara som är säker från grunden.

– Vi märker att företag ofta har bra koll på den kod de själva utvecklar, men sämre koll på den öppna källkod de importerar, säger Daniel Wisenhoff, medgrundare och VD för Debricked. 

Med kunder som nätdoktorn Kry och Volvo Car Retail Solutions hoppas Debricked att kunna fortsätta nå framgångar såväl på hemmaplan som på en global marknad. Utöver Lunds universitets investeringsbolag LU Holding finns sedan tidigare såväl statliga Almi Invest som en rad erfarna affärsänglar och investerare i ägarskaran.

– Debricked har ett starkt team och en högintressant lösning som verkligen ligger i framkant. Vi är mycket glada att kunna följa dem på resan, säger Erik Larsson, portföljansvarig på LU Holding.

 

Läs mer om Debricked på deras webbplats.