Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Den största delen av resan ligger fortfarande framför oss" – tångstartupen är framtidens innovation

Samuel Amant pitchar. Fotografi.
Samuel Amant pitchar på Lunds universitets Innovationsafton.

Lundastudenterna August Eriksson och Samuel Amant vill snabba på användandet av tång – ett hållbart alternativ till allt från plast till hamburgare. För de mottog de priset under Framtidens Innovationer 2022!

Tång är trendigt! Den hållbara undervattensväxten absorberar koldioxid vilket ger ökad syrehalt i vattnet, den förbättrar biologisk mångfald i haven, och är oerhört proteinrik. Idag är Asien ledande på tångodling, men även den europeiska marknaden börjar komma igång - och på den svenska marknaden finner vi bland annat Koastal, vinnare av Lunds universitets och Sparbanken Skånes pris Framtidens Innovationer 2022.

Tångens potential att svara på många av våra globala utmaningar fick August Eriksson och Samuel Amant att utveckla vad som idag är Koastal, där de etablerar och hyr ut färdiga tångodlingar.

Helhetslösning för odling under vattnet

Grundarna vill göra det enkelt att använda sig av tång, och hjälper därför till med alla steg för att sätta upp odlingarna: platsval och tillstånd, etablering av själva odlingsriggen, och att ta tångskördarna ut på marknaden. Deras kunder, havsodlarna, förväntas sedan ägna cirka 85 timmar under sex månader åt att ta hand om sina undervattensodlingar. Det mesta av arbetet sker på hösten för plantering och under våren för att skörda. Genom dessa småskaliga produktionsenheter vill August och Samuel påskynda användningen av tång och vänder sig till alla med intresse eller passion för havet och miljön.

Tång. Fotografi.

Västkusten först ut

Lunds universitet är ett innovativt universitet. Varje år under de senaste sex åren har universitetet tillsammans med Sparbanken Skåne utsett de idéer bland studenter och anställda som har potential att bli en av framtidens innovationer. I 2022 års tävling fick Koastal-grundarna August Eriksson och Samuel Amant förstapriset i studentkategorin, vilket innebär att de gick därifrån med 100 000 kronor.

– Pengarna kommer att omvandlas till tångodlingar i vattnet som absorberar koldioxid och skadliga näringsämnen, och istället skapar en marin livsmiljö samt en ny källa till näringsrik, kolnegativ mat.

Teamet befinner sig i pilotprojektfasen och kommer snart att börja öppna färdiga tångodlingar på svenska västkusten. Nästa år är målet att etablera tio nya tångodlingar.

– Det främsta målet är att skapa ett effektivt och hållbart produktionssystem, för nya innovativa växtbaserade livsmedelsprodukter och material.

Läs mer om Framtidens Innovationer här.

Läs mer om Koastal på deras hemsida. 

Är du anställd på Lunds universitet och har en idé? Boka ett möte med en innovationsutvecklare på LU Innovation.