Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Cognibotics tar in 60 miljoner

Cognibotics HKM robot. Foto.
Cognibotics supersnabba plockrobot, kallad HKM.

Cognibotics utvecklar avancerad robotteknik och toppmoderna industrirobotar. Företaget startade från forskning vid LTH redan 2013, och nu tar de in 60 miljoner kronor i nytt kapital för att ta fart ut på marknaden.

Cognibotics har i dagsläget två robotar för industrin, en större variant som kan borra, fräsa och hantera tunga saker samt en mindre robot som kan hantera material och exempelvis flytta produkter från en pall till en annan. För nyhetstjänsten Rapidus berättar Cognibotics vd Fredrik Malmgren att deras plockrobot är snabbast i världen.

– Vi kommer allra mest att använda pengarna till att bygga upp våra produkter och ställa ut dem hos kunder. Att få ut våra robotar är dyrt ur ett kassaflödesperspektiv, så det är det som lejonparten ska gå till, säger Fredrik Malmgren till Rapidus.

Det nya kapitalet kommer från tidigare ägare Fairpoint, Tibia och Port-Monnaie samt det danska holdingbolaget Newton som går in som största investerare och ny delägare. 

Cognibotics grundades av Klas Nilsson med forskargrupp, efter att ha medverkat i ett treårigt EU-projekt om styrning av industriella robotar. Cognibotics har en patenterad metod som ökar precisionen i dessa robotar. Universitetets investeringsbolag LU Holding är delägare sedan starten.

 

Läs pressrelease på Cognibotics webbplats

Läs artikel hos Rapidus (betaltjänst)