Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Cognibotics tar in 40 miljoner

LU Holdings portföljbolag Cognibotics utvecklar en teknik som förbättrar precisionen i industrirobotar. Nu har de säkrat 40 miljoner kronor för att kunna anställa fler och ta tekniken till marknaden.

Cognibotics grundades 2013 av Klas Nilsson och hans forskargrupp vid LTH, Lunds universitet. 

De har utvecklat en patenterad metod som ökar precisionen i de hundratusentals robotar som används i fabriker världen över. Med Cognibotics behöver fabriker inte köpa in nya robotar eller specialmaskiner med bättre teknik utan kan kalibrera robotarnas styrsystem så att det kompenserar för glapp och andra avvikelse vilket ger ökad precisionsnivån. 

Från att ha arbetat mest med algoritmer och mjukvara ska nu företaget ta fram egna robotarmar också. Med det nya kapitalet ska de nu bygga en egen produktion i mindre skala.

– Vi ska inte bara vara ett mjukvaruföretag med lite support utan också ta fram egen hårdvara när det inte går att korrigera gamla robotar. Det är ingen jättefabrik som vi ska bygga utan en liten med små serier som visar andra hur det kan fungera enligt våra nya patent, säger Klas Nilsson till Rapidus.

Vid nyemissionen har Fairpoint Capital och Tibia Invest gått in som nya investerare. Även nuvarande ägare och det Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture finns med i rundan.

 

Läs mer hos Rapidus (inloggning krävs)

Artikel NyTeknik: "Robotstartup från Lund säkrar 40 miljoner i finansiering"

 

Cognibotis webbplats