Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Asgard Therapeutics tar in 60 miljoner kronor

Team behind Asgard Theraputics.
Fábio Rosa, Cristiana Pires och Filipe Pereira är forskarna bakom Asgard Therapeutics.

LU Holdings portföljbolag Asgard Therapeutics har nyligen stängt en finansieringsrunda som ger bolaget 6 miljoner Euro, med Novo Holdings, Boehringer Ingelheim Venture Fund och Industrifonden som nya investerare. Asgard Therapeutics utvecklar en ny typ av cancerterapi baserat på omprogrammering av tumörceller för att framkalla immunologisk respons.

Asgard Therapeutics grundades 2018 baserat på banbrytande forskning från Lunds universitet. Tekniken de utvecklar kombinerar cellulär omprogrammering och cancerimmunterapi. Immunoterapi bygger på att stimulera patientens eget immunsystem för att bekämpa cancern, och med Asgard Therapeutics teknik kan cancerceller omprogrammeras till dendritiska celler, så att immunförsvaret lättare kan hitta och eliminera dem. 

Med den senaste finansieringsrundan är bolaget ett steg närmare en ”off the shelf-lösning” som är både betydligt mer effektiv och betydligt billigare än dagens alternativ.

– Vår teknik kan appliceras på flera olika tumörer och patienter, och inducerar ett unikt immunsvar hos varje patient, säger Cristiana Pires, vd för Asgard Therapeutics.

Att ett bolag med rötter i universitetets forskning drar till sig internationella investeringsbolags intresse är inte ovanligt, men det som är speciellt i det här fallet är att Asgard Therapeutics gjort det i så tidig fas, menar Christine Widstrand, vd på LU Holding.

– Det är förstås oerhört roligt och bekräftar ytterligare vår uppfattning om att Asgard Therapeutics är ett verkligt spännande bolag med framtiden för sig, säger hon.

Asgard Therapeutics har tidigare fått hederspris i Lunds universitets och Sparbanken Skånes Pris för Framtidens Innovationer. De tilldelades också nyligen ett anslag på 2 miljoner Euro av Eureka Eurostars för att undersöka effektivitet och säkerhet hos Trojan DC, som Asgard Therapeutics plattform kallas.

Med investeringen tar även representanter från Novo Holdings, Boehringer Ingelheim Venture Fund och Industrifonden plats i Asgard Therapeutics styrelse. 

 

Läs mer på Asgard Therapeutics webbplats

 

För ytterligare information

Kontakta Christine Widstrand, vd LU Holding +46 70 928 63 78 eller Cristiana Pires, vd Asgard Therapeutics +46 731 566 072.