Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Asgard Therapeutics når milstolpe

Team behind Asgard Theraputics.
Fábio Rosa, Cristiana Pires och Filipe Pereira är forskarna bakom Asgard Therapeutics.

Asgard Therapeutics, portföljbolag sedan 2018, har nu lyckats visa att deras metod för omprogrammering av celler – som tidigare visats effektiv hos möss – även fungerar på mänskliga celler. Det för bolaget ett stort steg närmare att använda immunterapi i behandling mot cancer och att utveckla deras genterapiprodukt TrojanDC.

Asgard Therapeutics är ett ett av LU Holdings verkligt lovande portföljbolag, som under sina få år som bolag redan uppmärksammats och tagit in betydande summor, senast under hösten 2021 då de tilldelades 6 miljoner Euro för preklinisk utveckling. 

De utvecklar en banbrytande ny teknik som kombinerar cellulär omprogrammering och cancerimmunterapi. Tekniken tvingar cancerceller att presentera sina egna antigen för immunsystemet, vilket gör att immunförsvarets mördar-T-celler kan hitta och eliminera cancercellerna. På så sätt kan de ge ett unikt immunsvar i varje patient. Denna plattform skulle kunna appliceras på många sorters cancer; vilket ger en stor möjlig klinisk och ekonomisk potential.

Nu har alltså bolaget lyckats visa att metoden för att omprogrammera celler fungerar även på mänskliga celler, och lyckats göra den betydligt mer effektiv.

– I den nya studien har vi visat en drastisk förbättring av omprogrammeringsprocessen i mänskliga celler som når över 60 procents effektivitet. Den låga effektiviteten har tidigare varit ett hinder för att kunna överföra våra resultat till klinik, säger medgrundare Fábio Rosa till nyhetstjänsten Rapidus.

 

Artikel på lu.se: "Ökad effektivitet i omprogrammerade immunceller"

Läs artikel i Rapidus (betaltjänst)