Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Amniotics får anslag för stamcellsprojekt – och tar upp kampen mot cancer

Amniotics bild från laboratorium

LU Holdings portföljbolag Amniotics har valts ut för ett bidrag på 3,8 miljoner euro från European Innovation Council (EIC). Målet är att ta fram en produkt som kan användas på olika typer av cancer. Genom stamcellsteknologi vill teamet ta fram en så kallad "naturlig mördarcell" – som ska attackera skadliga cancerceller.

Efter tuff konkurrens tilldelades Amniotics konsortium anslaget på 3,8 miljoner euro. Bidraget ska gå till produktutveckling och forskning, med förhoppningen att ha en bärande produkt för klinisk utvärdering om tre år. 

Natural killer cells, naturliga mördarceller, eller NK-celler på svenska, ingår i vårt medfödda immunsystem och spelar en viktig roll i kroppens försvar mot cancer och olika infektioner. Efter decennium av forskning på stamceller vid Lunds vill teamet ta fram en särskilt effektiv NK-cell, som kan ges till drabbade patienter intravenöst. 

Konsortiet utgörs av lärosätena Lunds universitet, Medizinische Hochschule Hannover och Köpenhamns universitet, som alla bedriver forskning för att göra NK-celler till effektiva läkemedel. Amniotics VD Marcus Larsson menar att detta är ett erkännande:

Marcus Larsson. Fotografi.

- Behovet av nya innovativa behandlingar i kampen mot cancer är idag stort, och denna typ av generella NK-celler, som kan ges direkt när behandlingsbehovet uppstår, har potentialen att bli ett mycket värdefullt verktyg i kampen mot blodcancer och solida tumörer. Teamet på Amniotics och våra partners har skapat en solid plan för att föra utvecklingen av läkemedel framåt och tack vare att EIC nu har beviljat projektet bidrag, har vi fått ett kvitto på den innovationshöjd och de stora behandlingsmöjligheter som vårt utvecklingsprogram har.

Om Amniotics: Amniotics är ett biopharmaföretag som utvecklar cellterapiläkemedel baserat på stamceller från fostervatten. Företaget är grundat på upptäckten av en ny källa till stamceller i fullgånget fostervatten. Bolaget har en egen GMP-anläggning sedan 2020 och har en läkemedelskandidat i klinisk fas PulmoStem. Amniotics är noterat på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm.  

Läs mer om Amniotics på bolagets webbplats.