Alignd Bio tar in kapital för nanotrådplattformar

Erik Smith
Erik Smith, VD Alignd Bio

LU Holdings portföljbolag Alignd Bio tar in 23 miljoner kronor och siktar på att växla upp produktionen av nanotrådsplattformar.

Alignd Bio grundades 2019 och fick med sig både teknik och kompetens från Sol Voltaics, som då gått i konkurs. 

Alignd Bio utvecklar en ny generation av nanotrådsbaserade biosensorplattformar, som kan upptäcka cancer tidigare och till lägre kostnad än vad gängse metoder klarar av idag.

– Det är ganska coolt. Föreställ dig en massa nanotrådar som vänder sig mot mikroskoplinsen och blinkar ett varningsljus när en cancermolekyl upptäckts. Nanotrådarnas känslighet är betydligt bättre än dagens industristandard vilket möjliggör tidigare upptäckt av sjukdomar, något som kan rädda liv. Tekniken kan dessutom appliceras på alla typer av avancerade sensorer. Du skulle till exempel kunna använda nanobaserade biosensorer för att hitta gifter i vatten eller luft, säger Erik Smith, vd på Aligned Bio till Rapidus.

Nu går Stockholms Affärsänglar STOAF, Christer Fåhraeus Fårö Capital, Mistbase-grundarnas Mist Ventures och Almi Invest in med nytt kapital. Med det vill Alignd utveckla en teknik för att kunna avläsa DNA-molekyler med hög precision.

– AligND har ett starkt team och en mycket spännande teknologi, säger Linus Wiebe, VD för LU Holding.

Bolaget bygger på forskning vid NanoLund och med i den rådgivande kommittén finns bland annat Lars Samuelsson och Heiner Linke.

 

Aligned Bios webbplats