Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Portföljbolag säljs till global ingrediensjätte

LU Holdings portföljbolag Speximo köps upp av det internationella ingrediensbolaget IFF, International Flavors & Fragrances. Speximo har utvecklat en inkapslingsmetod baserad på små stärkelsepartiklar från quinoaplantan. Metoden kan bland annat användas för att ta fram en ny typ av naturliga hudvårdsprodukter.

Speximo grundades 2012 av forskare vid LTH, Lunds universitet, som upptäckte att stärkelse kan användas för stabilisering så att olja och vatten inte separeras – något som vid applicering i hudvårdsprodukter leder till funktionella och skonsamma produkter. LU Holding har varit med sedan starten, och redan under bolagets första år vann Speximo Venture Cups Sverigefinal och utsågs till Sveriges nästa tillväxtföretag.

Köparen, IFF, är ett amerikanskt företag inom ingrediensbranschen med 13 000 anställda globalt och en omsättning på 4 miljarder USD. Huvudkontoret finns i New York.

– Vi är väldigt glada när industriella aktörer visar intresse för våra portföljbolag, det är en kvalitetsstämpel, säger Christine Widstrand, vice vd och portföljansvarig på LU Holding.

Bland större industriella exits för LU Holding finns bland annat Mistbase som såldes till ARM 2017, samma år såldes Enza Biotech till Croda och 2007 såldes Swiftfoot till Intel.

 

Läs köparens pressmeddelande på Speximos webbplats