MedBeat tar in kapital för att utveckla mobil EKG-mätare

Medicinteknikföretaget MedBeat har genomfört en nyemission och tagit in 4,3 miljoner kronor av såväl befintliga som nya investerare. Kapitaltillskottet ska gå till fortsatt utveckling av den mobila EKG-apparaten.

MedBeat Sweden grundades under 2018 av LU Holding, Lunds universitets holdingbolag, och Erik Rask, läkare och doktorand vid Lunds universitet inom området barnkardiologi. Den bärbara EKG-apparaten som företaget utvecklar, används för att detektera så kallade arytmier, rubbningar i hjärtrytmen. Mätaren är inte större än en handflata och registrerar EKG kontinuerligt. Patienten kan själv följa sin EKG-data och föra över den till sjukhuset via en app på sin telefon.

Genom den nyss genomförda nyemissionen tar bolaget in ytterligare kapital för att fortsätta med kliniska tester. Bland de nya investerarna finns investmentbolaget ArnDahl, som går in med runt två miljoner, familjeföretaget Gepefek samt Mats Röyter och ytterligare privata investerare. Lunds universitets holdingbolag investerar även i bolaget för andra gången.

– Vi har kontinuerligt förbättrat prototypen och de initiala kliniska testerna har visat positiva resultat. Nu fortsätter ett intensivt utvecklingsarbete, bland annat med att förfina algoritmer så att mätaren även kan fungera som ett assisterande diagnoshjälpmedel för läkaren, säger grundaren och vd Erik Rask.

Innan en färdig produkt kan finnas på marknaden återstår fler tester, ytterligare förstärkning av IP-skydd samt FDA- och CE-märkning. Bolagets förhoppning är att det kan finnas på plats under nästa år.

– Detta är ett otroligt spännande bolag som löser ett stort kliniskt problem. Vi ser med spänning fram emot att få fortsätta jobba med MedBeat Sweden för en förbättrad hälsovård för många patientgrupper, säger Linus Wiebe, vd för LU Holding.

Läs mer om MedBeat på deras webbplats