Lungstamceller från fostervatten kan bota covid-19 patienter

Portföljbolaget Amniotics samlar stamceller från fostervatten vid planerade kejsarsnitt. Stamcellerna kan sedan användas för att göra en cellterapi mot covid-19. I sommar är det planerat att testas på 40 intensivvårdspatienter vid Skånes universitetssjukhus.

De specifika lungstamcellerna som samlas in hjälper till att reparera skadorna i lungorna hos svårt sjuka covid-19 patienter. Dessutom har de en inflammationsdämpande effekt. Förhoppningen är att det kan förkorta den tid som covid-19 patienter vårdas i respirator. Går allt enligt plan kommer behandlingen kunna finnas på sjukhusen under nästa år.

Amniotics grundades 2015 och har utvecklat en patenterad metod att tillvarata och processa en unik typ av stamceller i fostervatten som lämpar sig väl för medicinsk användning.

Se klippet på TV4 webbplats

Amniotics webbplats