LU Holding investerar i bolag inom rörelseanalys som ska effektivisera egenvården

Bara i Sverige lider över 700 000 människor av artros i knä eller höft. Detta innebär en hälsoekonomisk samhällskostnad på närmare 7 miljarder SEK årligen och ett otroligt lidande för de drabbade. I den uppskattade kostnaden ingår allt från operationer och läkemedel till rehabilitering och sjukskrivning. Medotemic, ett forskarbaserat bolag sprunget ur Lunds universitet, har nu tagit fram en metod för att underlätta och effektivisera rehabiliteringstiden för de drabbade. Efter flera års forskning valde teamet bakom metoden att i slutet av 2017 ta in LU Holding som strategisk partner och delägare och står nu inför en kommersialiseringsfas.

- Det känns betryggande att samarbeta med LU Holding och få ta del av deras erfarenheter inom bolagsutveckling, säger VD Lars Nilsson.

Medotemics produkt bygger på ett system för rörelseanalys inriktat på avvikande gångmönster. Genom att analysera gångdata genererat av en mobiltelefons sensorer ges omedelbar återkoppling till användaren om rörelsemönstret. Om resultatet ligger utanför definierade värden skickas en signal till användaren så att hen omedelbart kan anpassa sin gångstil. På så sätt tränas användaren dagligen i att på ett bestående sätt röra sig mer symmetriskt. Produkten ska på så vis förenkla och motivera under rehabiliteringstiden och i bästa fall leda till färre operationer, vilket i sin tur innebär lägre kostnader för sjukvården.

I ett initialt skede lanseras produkten i en version tänkt för artrospatienter, men även andra patientgrupper där sjukdomar eller skador bidragit till en asymmetrisk gångstil kan dra nytta av produkten.

Bolaget står nu inför en spännande kommersialiseringsfas. Målet är att lansera produkten på den svenska marknaden under 2018, därefter planerar bolaget lansera sin affärsidé internationellt.

Teamet bakom produkten består i dagsläget av Lars Nilsson (VD), Andreas Jakobsson, Magnus Helgstrand samt Johan Swärd.

2018-05-24
LU Holding-bolaget Gedea Biotech har fått en miljon kronor till klinisk studie inför CE-märkning
2018-05-04
Innovativa LU-startups får stöd av Vinnova
2018-04-25
Lund Life Science Summit 2018
2018-04-24
LU Innovation söker en senior affärsutvecklare!
2018-04-17
LU Holdingbolaget Veg of Lund tar in nytt kapital