LU Holding går in som delägare i Cyclicor som också får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster. Plasterna blir därmed betydligt bättre ur hälsosynpunkt, både för produktionspersonal och konsumenter jämfört med dagens plaster. I samband med att LU Holding går in som delägare har Cyclicors styrelse tillsatt en ny vd, Johan Källstrand.

Johan Källstrand
Johan Källstrand, vd Cyclicor.

Cyclicors grundare, professor Rajni Hatti-Kaul och seniorforskare Sang-Hyun Pyo vid avdelningen för Bioteknik, Lunds universitet, har utvecklat en helt giftfri metod för att producera plasterna polykarbonat och polyuretan.

Vid dagens produktion av dessa plaster ingår normalt giftiga råvaror som är toxiska för människor och miljö. Byggstenar i polyuretaner är olika isocyanater, som kan ge allergier, skador i andningsorganen och är farliga för vattenlevande organismer. Polykarbonat produceras från fosgen, en giftig gas och bisfenol A, ett ämne som är misstänkt hormonstörande och kan påverka fortplantningen.

Intresset för isoyanat- och bisfenolfria produkter är mycket stort. Den kemiska process som forskarna patenterat sker helt utan tillsats av isocyanater, fosgen och bisfenoler och det bildas inga farliga biprodukter. Därmed släpper inte heller plasterna ifrån sig några farliga ämnen vid användning.

Cyclicors nye vd Johan Källstrand kommer att fokusera på att kommersialisera innovationerna. Polymermaterialen är mycket vanliga i produkter med olika användningsområden. Polykarbonat används i hårda och ofta genomskinliga plastartiklar, exempelvis CD-skivor, flaskor och glas. Polyuretan förekommer bland annat som bindemedel i lim, färg och lack.

– Vi har diskussioner med flera intresserade plastproducenter. Våra plasters fördelar är att de är giftfria, har samma prestanda som dagens polymerer och kommer att ha en rimlig produktionskostnad, säger Johan Källstrand.

Johan Källstrand har mångårig erfarenhet av att marknadsinrikta innovationsbolag i tidig fas och har tidigare varit vd för SensoDetect AB.

– Bolagets patenterade teknologi bygger på gedigen forskning och ligger helt rätt i tiden eftersom vi måste minska användningen av giftiga ämnen i samhället. Vidare är det ett mycket kompetent team, vilket behövs när man ska föra ut produkterna på marknaden, säger Christine Widstrand, vice vd för LU Holding.

Mer om Cyclicor

För mer information om Cyclicor, kontakta vd Johan Källstrand på 0763-031010 eller christine [dot] widstrand [at] innovation [dot] lu [dot] se (Christine Widstrand), vice vd LU Holding på 07099-286378.