LU Holding-bolaget SenzaGen tar in storkapital

Medicinteknikbolaget SenzaGen med rötter i Lunds universitet och LTH:s institution för immunteknologi siktar på att ta in 90 miljoner kronor inför listningen på First North i slutet av september, meddelar nyhetsbrevet Rapidus.

75 miljoner kronor är redan säkrade genom teckningsåtaganden, bland annat av författaren Leif GW Persson. Bland övriga som redan åtagit sig att teckna aktier finns exempelvis Ålandsbanken och Jörgen Book, tidigare globalt marknadsansvarig för strategi och prissättning av respiratoriska produkter på AstraZeneca.

SenzaGen är ett diagnostikbolag som jobbar mot att ersätta djurförsök. Senzagen tillhandahåller överkänslighetstester för kosmetisk, kemisk, farmaceutisk och livsmedelsindustri. Företaget baseras på forskning från Institutionen för Immunteknologi vid Lunds universitet. SenzaGen har två år i rad tagit plats på 33-listan, samt vunnit DI's Gasellsprånget 2016. Hösten 2016 fick SenzaGen 2,4 miljoner euro från EU:s forskningspott Horizon 2020 för att vidareutveckla tekniken så att den även fungerar för allergiska reaktioner i luftvägarna. Parallellt arbetar bolaget med ett test för allergier mot proteiner i till exempel nötter och skaldjur, som väntas vara klart om 2-4 år.

Läs mer på SenzaGens webbplats

Källa: Rapidus

2017-12-07
Få personlig rådgivning! ”Projekt för bättre hälsa 2017-2018” - En samutlysning av Swelife och MedTech4Health