Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Framtidens innovationer prisbelönade

Under onsdagskvällen fick forskare och studenter med innovativa idéer ta emot ära, applåder och totalt 200 000 kronor när Lunds universitets och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer delades ut.
Pristagarna i Framtidens innovationer 2019

Finalisterna – tre studentprojekt och tre forskarprojekt – fick alla möjlighet att pitcha sina idéer på scen. Av de anställda vid universitet som tävlade stod Roland Andersson och Daniel Ansari som segrare. De har utvecklat en metod som med ett enkelt blodprov gör det möjligt att i ett tidigt skede och med mycket hög sannolikhet hitta och diagnosticera en av de allra dödligaste cancerformerna – bukspottskörtelscancer. Deras metod gör det möjligt att i framtiden enkelt kunna screena riskgrupper och på så sätt kunna välja rätt och påbörja behandling mycket tidigare, vilket kan spara både liv och samhällskostnader.

Bland studenterna vann Henrik Hagelin, som utvecklat ett system som i realtid kan simulera skogsbränders spridning. I Sverige har omfattande skogsbränder de senaste åren inneburit stora kostnader för samhället. Även globalt är skogsbränder är ett stort problem, och mycket tyder på att det inte blir mindre till följd av klimatförändringar.

Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer som ett sätt att nyttiggöra all den kunskap som finns vid Lunds universitet. Det var tredje året som LU Innovation tillsammans med Sparbanken Skåne, genom sin ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn, delade ut sammanlagt 200 000 kronor till framtidens innovationer.

– Vi verkar aktivt för regionens utveckling och i vårt uppdrag ingår att stödja projekt som främjar bland annat forskning, utbildning och näringsliv. Att uppmuntra och uppmärksamma innovation är väldigt angeläget för oss, säger Katarina Andrén, vd för Sparbanksstiftelsen Finn som är en av ägarna till Sparbanken Skåne.

Prisutdelningen var en del av Lunds universitets Innovationsafton. På plats fanns gäster från såväl akademi som politik, näringsliv och startupscenen i regionen.

– Det är bra tillfälle att knyta ihop akademi, entreprenörer och näringsliv. Men framförallt är det ett tillfälle att uppmärksamma all den innovationskraft som finns inom universitetet. Vi vill förstås se till att den också kommer samhället till nytta och det här är projekt vi kommer att se mer av framöver, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet.

 

 

Om priset

Tillsammans med Sparbanken Skåne, i samarbete med Sparbanksstiftelsen Finn, delar LU Innovation ut sammanlagt 200 000 kronor till framtidens innovationer. Priset är tänkt att främja och uppmuntra nyttiggörande av kunskap vid universitetet. Tävlingen är öppen för alla anställda och studerande vid Lunds universitet och idéer och projekt inom alla discipliner är välkomna, så länge de inte ännu nått kommersiell fas.

Idéer i ett tidigt skede prioriteras och bedöms på hur stark den framtida innovationen kan bli. Juryn letar efter innovationshöjd, nyhetsvärde samt kommersiella möjligheter och/eller samhällsnytta. I de två kategorierna Anställd respektive Student delas ett förstapris och två hederpriser ut vardera.

Den totala prissumman är 200 000 kronor, som delas ut av Sparbanksstiftelsen Finn. Juryn består av:

  • Charlotta Falvin, professionell styrelseledamot
  • Sarah Fredriksson, vd PULS
  • Christer Fåhreaus, entreprenör
  • Nicholas Jacobsson SLU Holding, tidigare Industrifonden
  • Kristina Jarring-Lilja, professionell styrelseledamot
  • Cecilia Lagerquist, Sparbanken Skåne
  • Charlotta Alegria Ursing, tidigare vd Minc.

 

Pristagare 2019

 

Kategori Anställd:

Första pris – 75 000 kronor

Roland Andersson och Daniel Ansari: ”Nytt serumtest för diagnostik och prediktion vid pankreascancer”
Metod att diagnosticera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt skede genom ett enkelt blodprov. Cancer i bukspottskörteln har en hög dödlighet och att sätta in behandling så tidigt som möjligt är avgörande.

Hederspris – 35 000 kronor

Karolina Dorozynska och Elias Kristensson: ”Optical Skin Cancer Diagnosis”
Kostnadseffektiv och enkel metod för att hitta hudcancer utan att skära i huden, som ger omedelbart svar.

Hederspris – 35 000 kronor

Christian Hulteberg, Anders Arkell och Lars Stigsson: ”Drivmedel från lignin”
Teknik som gör det möjligt att ta en biprodukt, lignin, från pappersindustrin och omvandla till förnybart fordonsbränsle.

 

Kategori Student:

Första pris – 35 000 kr

Henrik Hagelin:”WISE-FASS”
System för att simulera skogsbränder i realtid. Räddningstjänsten kan på så sätt få prognoser för brandspridning direkt till sina mobila enheter.

Hederspris – 10 000 kr

Kristofer Jansson, Martin Berg, Givi Kokaia och Martin Olsson: ”Epinova Technologies”
Ny kostnadseffektiv tillverkningsprocess för halvledarskivor för elektronikindustrin. Skivorna behövs för tillverkning av exempelvis LED-lampor och processorer till datorer.

Hederspris – 10 000 kr

Pontus Törnqvist: ”Potato Plastic”
Miljövänliga engångsartiklar tillverkade i biologiskt nedbrytbara alternativ som t.ex. potatis.

 

 

För mer information

linus [dot] wiebe [at] innovation [dot] lu [dot] se (Linus Wiebe), innovationsdirektör, tel +46 73 345 12 40 

Om Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen Finn

Sparbanken Skåne är en stark regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar. Sparbanksstiftelsen Finn är en av ägarna. Genom stiftelsen kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

Senaste nyheter

2019-08-14

Vi söker Junior affärsutvecklare

Vi söker Junior affärsutvecklare
2019-08-14

Longboat Amniotics tar in 20 miljoner kronor

Longboat Amniotics tar in 20 miljoner kronor
2019-06-29

BiBBInstruments gör riktad nyemission om 20 MSEK

BiBBInstruments gör riktad nyemission om 20 MSEK
2019-06-20

LU Holding investerar i proptech-bolag

LU Holding investerar i proptech-bolag
2019-06-13

Portföljbolag får Vinnova-medel

Portföljbolag får Vinnova-medel

LU Innovation
Besöksadress: Sölvegatan 16
Postadress: Box 117, 221 00 Lund

info [at] innovation [dot] lu [dot] se