Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pris för Framtidens innovationer

400 000 kr till innovativa och hållbara idéer

Vi vet att det finns massor av idéer bland forskare och studenter vid Lunds universitet som kan hjälpa oss att möta de samhällsutmaningar världen står inför. Nu vill vi hitta de idéerna och hjälpa dem att förverkligas!

Har du en riktigt bra idé? En som kan bli en ny tjänst, ett nytt arbetssätt, en ny produkt eller kanske en lösning som gör något som redan finns så mycket bättre? Tillsammans med Sparbanken Skåne delar LU Innovation årligen ut ett pris till idéer som är så bra att de kan bli framtidens innovationer.

Till 2021 års tävling delar vi dessutom ut ett särskilt pris – Framtidens Innovation för social förändring - till nytänkande lösningar som utmanar traditionella system och bidrar till att lösa sociala utmaningar.

Vem kan vara med?

Det enda formella kravet är att du, eller minst en av er om ni är flera, är student eller anställd vid Lunds universitet.

Vi välkomnar idéer och projekt inom samtliga discipliner. Traditionellt är innovation ofta kopplat till tekniska lösningar eller medicinska genombrott, men det kan lika gärna handla om en idé som drivs med samhällsnytta och samhällsutveckling som främsta mål.

Det här letar vi efter

Vi letar efter idéer som inte ännu inte har realiserats. Kanske är det ett lovande forskningsresultat, kanske en lösning på ett problem som du funderat på eller jobbat med ett tag. Gränsen för vad som är en idé är inte knivskarp – men du ska inte ha tjänat pengar på den.

För att utse vinnarna har vi en jury med erfarenhet från såväl entreprenörskap, hållbarhet, sociala innovationer som investeringar och bolagsbyggande. Tonvikt vid bedömningen ligger på:

  • Innovationshöjd och/eller innovationsvärde – hur unik eller banbrytande är idén? Vilket värde och vilken effekt tillför den samhället?
  • Marknadsmässiga möjligheter och/eller samhällsnytta - idén behöver inte ha ekonomisk vinst som mål, men det måste finnas en plan för hur den ska kunna bli livskraftig och långsiktig.
  • Hållbarhet – syftar idén till att möta något av de globala hållbarhetsmålen? Hur förhåller sig idén till ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet?

För priset som Framtidens Innovation för social förändring, kommer vi dessutom att leta efter idéer som utmanar traditionella system och metoder för att åstadkomma social förändring.

Totalt delas 400 000 kr ut till 8 idéer. Fördelningen av de olika priserna kan du läsa mer om i våra tävlingsvillkor. Priset finansieras av Sparbanken Skåne genom ägarstiftelsen Sparbanksstiftelsen Finn.

Så här gör du

  • Skicka in ditt bidrag innan 8 dec. Utöver att kort berätta om din idé, behöver vi veta om du är student eller anställd och vilken fakultet och institution du tillhör. Det är en och samma ansökan till alla priser.
  • Av alla inkomna idéer väljs ett fåtal ut som får träffa vår jury och presentera sin idé.
  • Slutligen utses de 8 vinnande bidragen som presenteras i mars 2021.
     

Ansökan

Tävlingen för 2021 är avgjord.  

Den 16 mars presenterades vinnarna under en digital prisutdelning, vilka som vann kan du läsa mer om här!

 

Ansökan

Tävlingen för 2021 är avgjord.  

Den 16 mars presenterades vinnarna under en digital prisutdelning, vilka som vann kan du läsa mer om här!

 

Tips för din ansökan

I ansökningsformuläret kommer du att få fylla i din idé enligt NABC - en modell utvecklad vid Stanford research Institute. Läs gärna på om den och testa din idé själv först! Du hittar mer om NABC och en mall för att testa här.

Frågor?

Läs gärna våra tävlingsvillkor, där finns svar på flera frågor. Undrar du ändå över något? Hör av dig till info [at] innovation [dot] lu [dot] se så hjälper vi dig gärna!