Röster om oss

Många smarta forskningsresultat når aldrig utanför universitetets väggar. Det vill vi ändra på. Genom att kommersialisera kunskap från universitetet kan vi skapa fler arbetstillfällen och öka tillväxten samtidigt som nya värdefulla lösningar snabbare kommer till nytta i samhället.

Här hittar du berättelser från forskare som tagit sina resultat vidare från idé till verklighet, tillsammans med oss på LU Innovation.

"Vågade lita på mitt omdöme"

Charles Walther

Vem: Charles Walther, läkare i cytologi och forskare i klinisk genetik.

Idé: instrument för förbättrad cancerdiagnostik, Endodrill. Startade företaget BIBB Instruments.

”Stödet från LU Innovation var viktigt, jag hade inte klarat det utan dem. Jag har ingen ekonomisk utbildning och har inte erfarenhet av affärsbiten. Med deras hjälp vågade jag tygla mina farhågor och lita på mitt omdöme. Drömmen är att förverkliga instrumentet som förhoppningsvis kan hjälpa många patienter varje dag.”

Läs Charles berättelse »

"En otroligt intressant resa"

Christina Skjöldebrand

Vem: Christina Skjöldebrand, forskare i livsmedelteknik.

Idé: Mätteknik för att styra, kvalitetssäkra och optimera livsmedels blodsockerhöjande effekt. Startade bolaget ViscoSens AB.

”Det har varit en otroligt intressant resa. Att få vara med och starta företag baserat på forskning, att se hur det går till att söka pengar för annat än forskarprojekt, och att få bekräftelse och intresse från människor och verksamheter runtomkring är fantastiskt.”

Läs Christinas berättelse »

"Ta steget i alla fall"

Klas Nilsson

Vem: Klas Nilsson, forskare i produktiv robotik.

Idé: Metod för att öka precision hos robotrörelser. Startade företaget Cognibotics AB.

”Ett företagsbildande är intressant i sig. Det finns sätt att ta det steg för steg, så att man inte behöver utsätta sig för en jätterisk med en gång. Du ser om det verkar rätt eller om det kanske inte bär sig längre fram, om det är en svår marknad till exempel. Men, man ska i alla fall ta steget och känna på det!”

Läs Klas berättelse »

"De flesta är inte intresserade av att tjäna pengar"

Charlotte Erlanson Albertsson

Vem: Charlotte Erlanson-Albertsson, forskare i biokemi.

Idé: Metod och produkt, spenatpulvret Aptiless, för ökad mättnadskänsla och minskat sötsug. Startade licensföretaget Thylabisco AB.

”Vi forskare är inga affärsmän. Därför är det så viktigt att sådana här tjänster finns, där man är ärlig och förklarar vad saker innebär och vilka konsekvenser olika beslut får i framtiden. Tydligheten är viktig, de flesta är inte intresserade av pengar eller affärsprocesser, det behövs en annan kompetens för det och det är här vi behöver hjälp.”

Läs Charlottes berättelse »

"Mycket kompetens inom olika branscher"

Lennart Larsson

Vem: Lennart Larsson, forskare i medicinsk mikrobiologi.

Idé: Produkt som stoppar farliga emissioner i fuktskadade hus och säkerställer en hälsosam inomhusmiljö, startade företaget cTrap.

"I det här fallet var det inte bara fråga om affärsutveckling, på LU Innovation finns mycket kompetens inom olika branscher. Det var deras sakkunnighet inom teknologin och kontakter i industrin som gjorde att vi kunde utveckla produkten. Att hitta den kompetensen på annat håll, det hade jag aldrig haft tid med."

Läs Lennarts berättelse »

"Personkemi är jätteviktig"

Malin Sjöö

Vem: Malin Sjöö, forskare och docent i livsmedelsteknologi.

Idé: Miljö- och hudvänlig inkapslingsmetod för att exempelvis stabilisera hudkräm, baserad på naturlig quinoastärkelse. Startade företaget Speximo AB.

"Det här är ju något du jobbat mycket med och satsar på att driva framåt. Då gäller det att kunna göra det tillsammans, argumenten ska komma från rätt personer och stämma överens med hur du vill jobba. Personkemi är jätteviktig och LU Innovation lyckades koppla rätt personer till vårt projekt."

Läs Malins berättelse »

"Agerat dörröppnare"

Lars-Erik Wernersson

Vem: Lars-Erik Wernersson, forskare i nanoelektronik.

Idé: Högfrekvenselektronik för användning i bland annat radarsystem, med hög noggrannhet och låg effektförbrukning. Startade bolaget Acconeer AB.

"LU Innovation har hjälpt till med strukturen vid vårt företagsbildande, bidragit till att papper hållts iordning, sett till så att vi fått in extern kompetens i bolaget samt agerat dörröppnare in i sina nätverk."

Läs Lars-Eriks berättelse »

Har du också en idé?

Tillsammans kan vi omvandla forskningsresultat till samhälssnytta.

Hör av dig så hjälper vi dig vidare.

Och kom ihåg – bättre för tidigt än för sent!