Den nya smoothien, som baseras på potatis, liknar soja- och havrebaserad dryck, men är mer neutral i smaken. På sikt är förhoppningen att produkten också kan användas istället för yoghurt, glass och grädde.
Efter många år av försök har Tornberg hittat ett sätt att få stärkelsen i potatis att bilda ett stabilt nätverk med dropparna i rapsolja. Med hjälp av en livsmedelsproducent, som Tornbergs start up-företag har etablerat kontakt med, introduceras snart en potatissmoothie i stor skala på marknaden, i smakerna hallon, blåbär och havtorn. Livsmedlet är allergenfritt och lokalproducerat, har testats i labb och i fabrik och förhoppningen är att den kan finnas på butikshyllorna nästa år.
Du kan läsa mer om nyheten här:
Pressrelease:
http://www.lu.se/article/vaxtmjolk-och-omega-3-dryck-pa-gang
Sydsvenskan:
https://www.sydsvenskan.se/2017-11-25/ny-dryck-far-det-vara-en-slurk-po…
Kemivärlden Biotech:
https://www.kemivarldenbiotech.se/article/view/569586/potatismjolk_med_…
På bilden: Eva Tornberg
Foto: Kristina Lindgärde
Veg of Lunds mjölkersättare närmar sig marknadsintroduktion
I veckan har flera medier uppmärksammat LU Holdingbolaget Veg of Lund och det faktum att grundaren Eva Tornberg, verksam vid institutionen för livsmedelsteknik i Lund, nu fått patent för sin produkt, ett hälsosamt, miljövänligt och vegetabiliskt alternativ till mjölk.