Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Veg of Lunds mjölkersättare närmar sig marknadsintroduktion

I veckan har flera medier uppmärksammat LU Holdingbolaget Veg of Lund och det faktum att grundaren Eva Tornberg, verksam vid institutionen för livsmedelsteknik i Lund, nu fått patent för sin produkt, ett hälsosamt, miljövänligt och vegetabiliskt alternativ till mjölk.

Den nya smoothien, som baseras på potatis, liknar soja- och havrebaserad dryck, men är mer neutral i smaken. På sikt är förhoppningen att produkten också kan användas istället för yoghurt, glass och grädde.

Efter många år av försök har Tornberg hittat ett sätt att få stärkelsen i potatis att bilda ett stabilt nätverk med dropparna i rapsolja. Med hjälp av en livsmedelsproducent, som Tornbergs start up-företag har etablerat kontakt med, introduceras snart en potatissmoothie i stor skala på marknaden, i smakerna hallon, blåbär och havtorn. Livsmedlet är allergenfritt och lokalproducerat, har testats i labb och i fabrik och förhoppningen är att den kan finnas på butikshyllorna nästa år.

Du kan läsa mer om nyheten här:

Pressrelease:
http://www.lu.se/article/vaxtmjolk-och-omega-3-dryck-pa-gang

Sydsvenskan:
https://www.sydsvenskan.se/2017-11-25/ny-dryck-far-det-vara-en-slurk-po…

Kemivärlden Biotech:
https://www.kemivarldenbiotech.se/article/view/569586/potatismjolk_med_…

På bilden: Eva Tornberg

Foto: Kristina Lindgärde