Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bioextrax presenterar sätt att omvandla fågelfjädrar till föda

Forskare verksamma i LU Holding-bolaget Bioextrax har presenterat en teknik som gör det möjligt att förvandla fjädrar till proteinrik föda.

Varje år slängs miljontals fågelfjädrar från slakterier, men nu har ett team forskare vid Lunds tekniska högskola funnit ett sätt att ta tillvara proteinet i fjädrarna. Aminosyrorna som bildas när man bryter ned proteinet kan användas för att tillverka djurfoder och i framtiden eventuellt även livsmedel.

Nyheten har fått stor uppmärksamhet i media. Läs exempelvis SVT:s artikel här. För att se ett videoinslag om det nya fyndet, klicka på länken och scrolla fram till 1.07min.

Bioextrax AB
Bioextrax AB är ett bioteknikbolag, som utvecklar en teknik för att på ett kostnadseffektivt sätt producera miljövänliga bioplaster. Bioextrax har tagit fram en ny patenterad, kostnadseffektiv metod för att utvinna förnybar bioplast, så kallad PHA, ur PHA-bakterieceller, bioolja ur jäst samt proteiner och aminosyror ur proteinrika restprodukter. Tekniken baseras på forskning från avdelningen för Bioteknik vid Lunds universitet.

Läs mer på Bioextrax webbplats